Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Havranovi policajti pomliaždili rebrá!

Polícia zatýka Michala Havrana
Polícia zatýka Michala Havrana

BRATISLAVA – Pomliaždené rebrá, zakrvavená tvár. Takto včera skončil po zásahu polície evanjelický teológ a publicista Michal Havran, ktorý prišiel pred Prezidentský palác protestovať proti porušovaniu ľudských práv v Číne. Tvrdí, že ho policajti predviedli na stanicu, kde mu oznámili, že ho môžu pokojne na noc priviazať aj k radiátoru. Celkovo polícia zadržala pred palácom deväť ľudí. Zákrok bol podľa nej oprávnený. Opoziční politici tvrdia opak.

Havran pre topky.sk uviedol, že ako občan prišiel s plagátom vyjadriť svoj názor na návštevu čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa. „Na mojom transparente bolo napísané, že kapitalizmus je posledným štádiom komunizmu. Vo chvíli, keď začala hradná stráž pochodovať, zahustila sa tam atmosféra. Periférne som zbadal, že skupina oficiálnych čínskych vítačov začala strhávať plagát jedného aktivistu. Slovenská polícia aktivistu hneď hodila na zem a zatkla. Ja som policajtom zozadu kričal, že to je nezmysel, pretože som videl, čo sa stalo, a že som ochotný svedčiť. Behom 15 sekúnd som ležal na zemi. Mám pomliaždené rebrá, na tvári som krvácal,“ opísal situáciu Havran.

Policajti ho vzápätí predviedli na oddelenie. „Chválili sa, že keď budem chcieť, môžu ma na noc priviazať aj k radiátoru. Tam je úplne bežné tykanie ľuďom. Nemôžu však zasahovať proti politickým aktivistom rovnakým štýlom ako voči ozbrojeným neonacistom na futbale,“ sťažoval publicista. Z polície ho prepustili až večer.

Pred palácom bolo podľa Havrana množstvo Číňanov v civile, ktorí sa systematicky pokúšali strhávať plagáty a odstraňovať nejaké náznaky nesúhlasu. Je možné, že išlo o čínskych agentov, poznamenal. Niektorí z nich mali visačky, na ktorých bolo napísané Official Staff. „Mal som pocit, že slovenská polícia dnes nebola na strane občanov SR, ale na strane politikov, ktorí si zorganizovali nejakú svoju akciu,“ dodal Havran, ktorý nedávno kandidoval na europoslanca za občiansko-liberálnu stranu Liga.

Bratislavská polícia informovala, že „zákrok bol oprávnený a použitý na obnovenie verejného poriadku“. Opozičná SDKÚ-DS však vyzvala ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby dnes o 11:00 prišiel do parlamentného pléna vysvetliť zásah polície. „V podstate polícia podľa dostupných informácií nijakým spôsobom občanom SR nepomohla, skôr opačne,“ povedal Martin Pado z SDKÚ-DS.

Proti porušovaniu ľudských práv v Číne prišli do blízkosti Prezidentského paláca protestovať desiatky aktivistov vrátane členov v Číne prenasledovaného hnutia Fa-lun-kung. Čínskeho prezidenta naopak prišlo podporiť niekoľko desiatok až stovák sympatizantov. Organizovala ich početná skupina mužov v čiernych oblekoch s legitimáciami v čínskom jazyku, ktorí asi patrili k čínskym bezpečnostným zložkám. Stretnutiu Chu Ťin-tchaa s prezidentom Ivanom Gašparovičom podľa očakávania dominovali ekonomické otázky, ľudské práva obaja politici pred novinármi nespomenuli.

 

Zdroj: Topky.sk, SITA, ČTK, TASR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu