Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dzurinda: So Smerom do vlády nepôjdeme

Lucia Žitňanská, Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová.
Lucia Žitňanská, Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová.

BRATISLAVA – SDKÚ-DS podľa predsedu strany Mikuláša Dzurindu nevstúpi po parlamentných voľbách v roku 2010 do vlády so Smerom-SD, a to bez ohľadu na personálne obsadenie.

Ako uviedol dnes na tlačovej besede Dzurinda, tri roky vlády Roberta Fica a Smeru-SD dokázali, že ide o politiku, ktorú treba nie korigovať, ale zásadne zmeniť. Zároveň zdôraznil, že dnešnej vláde dominuje jediná strana a ďalšie dve sú len sekundantmi, ktorí vždy zrazia opätky.

SDKÚ-DS chce byť lídrom politických síl, ktoré sú odhodlané privodiť na Slovensku zmenu. Dzurinda kedysi hovoril o dohode na spoločnom postupe súčasných opozičných strán po budúcoročných voľbách. Podľa jeho slov vtedy nenašiel na takéto návrhy pozitívne odozvy.

„Predpokladám, že po tom, čo sa deje na Slovensku, je celkom možné, že vnímavosť na podobné návrhy bude vyššia,“ vyhlásil. Dzurinda sa však nechce unáhliť. Podľa neho však treba dospieť k záveru potreby zmeny tak ako v čase mečiarizmu.

Na Slovensku sa začala podľa Dzurindu kríza už po parlamentných voľbách v roku 2006 a nie až na jeseň v roku 2008. Ako uviedol, vládnutie je na Slovensku brutálne a neslušné. „Dôležité je, aby silnela verejná mienka volajúca po zmene štýlu vládnutia,“ vyhlásil.

Za tri roky súčasnej vlády podľa Dzurindu na Slovensku zavládla politika nekultúry. Ako príklad uviedol agresívne útoky na médiá, dôchodkové správcovské spoločnosti či zdravotné poisťovne. Pripomenul tiež tolerovanie oplzlých výrazov či tolerovanie Štefana Harabina ako ministra spravodlivosti a kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu.

Vládnutie podľa Dzurindu charakterizuje konfrontácia v médiách i na verejnosti, ale na druhej strane koalícia bez debaty odmieta návrhy opozície. Vláda podľa šéfa SDKÚ-DS uprednostňuje populizmus pred zodpovednosťou a nacionalizmus pred vlastenectvom. Dzurinda tiež kritizoval množiacu sa korupciu a klientelizmus, ale tiež nekompetentnosť vlády pri riešení problémov.

Podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej od čias vlády Vladimíra Mečiara nebola nezávislosť justície ohrozená tak ako dnes. „Robert Fico sa nemôže tváriť, že sa ho to netýka. Situáciu spôsobil tým, že justíciu nechal v rukách Vladimíra Mečiara a Štefana Harabina,“ vyhlásila. Podľa nej výsledkom atakov na Špeciálny súd, posilňovanie právomocí ministra spravodlivosti je nedôvera občanov v spravodlivosť a justíciu.

Kríza podľa podpredsedníčky strany Ivety Radičovej prináša nové výzvy pre funkčný sociálny štát. Jeho funkcie sú v tomto období dôležitejšie. Podľa nej je však rozdiel medzi heslami a konaním. Podľa Radičovej pre rast zamestnanosti je potrebné zjednodušiť politiku zamestnanosti, zjednodušiť výber odvodov. Pozornosť treba zamerať aj na rodiny a mladých ľudí, ale tiež na dôchodcov.

Pozitívom vlády Roberta Fica je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša to, že táto vláda neplnila svoje sľuby a nemenila reformy. Podľa neho vláda je nekompetentná nielen v čase krízy, ale bola aj v dobrých časoch. Zároveň dodal, že vláda nevytvára predpoklady pre rast životnej úrovne po skončení krízy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu