Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pohŕdanie a nervozita, tvrdí o koalícii Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Základy parlamentarizmu sa začali narušovať. Tvrdí to predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Dôvod na svoje tvrdenie vidí v tom, že koaliční poslanci, členovia výboru pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody, dnes neprišli na riadne zvolané mimoriadne zasadnutie.

Výbor sa mal zaoberať o poslaneckým prieskumom na ministerstve životného prostredia a opoziční poslanci chceli navrhnúť nový termín. 7.mája, keď chceli na rezorte preskúmať zmluvu o predaji voľných emisných kvót, im to nebolo umožnené.

Koaliční poslanci dnes neprišli ani na ďalšie, riadne zasadnutie výboru, ktorý mal byť v súvislosti s mimoriadnou schôdzou parlamentu. Na nej sa má rozhodnúť o osude ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora Štefanova. „Počínanie vládnej koalície, predovšetkým poslancov Smeru svedčí o dvoch veciach. Po prvé o pohŕdaní základnými demokratickými hodnotami, zásadami a princípmi a po druhé zrejme o obrovskej nervozite, ktorá nepochybne súvisí s prechmatmi v súvislosti so škandalóznou zmluvou, ktorá sa týka vypúšťania emisií do ovzdušia,“ povedal na brífingu Dzurinda, podľa ktorého sa predstavitelia Smeru boja otvoreného rokovania o tejto veci.

Opozícia vyčíta vláde a rezortu životného prostredia, že voľné emisné kvóty predala nevýhodne v porovnaní s ostatnými krajinami a obchod uzatvorila s neznámou firmou a nie s vládou iného štátu. Premiér Fico spochybňoval tvrdenia opozície o cenách emisných kvót a tvrdil, že cenu, za ktorú Slovensko predalo balík kvót nevie porovnať s inými štátmi, lebo nemá od nich údaje.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša Maďarsko predalo svoje voľné kvóty na 8,6 milióna ton emisií a utŕžilo za to 133,8 milióna dolárov. „To znamená cenu 15,5 dolára za tonu, znamená to 13,5 až 14,5 eura za tonu, podľa toho kedy, v ktorom dni v príslušnom roku bola transakcia uskutočnená,“ povedal Mikloš. Pomerne neznáma firma Interblue Group, ktorá vznikla minulý rok v USA, odkúpila od SR 10 milión ton voľných emisných kvót za 75 miliónov eur. Peniaze by mali podľa plánov vlády ísť na zatepľovanie budov. „Vládna koalícia sa snaží, aby sme neboli úspešní pri odhaľovaní tohto škandalózneho tendra, lebo je zrejmé, že siaha ďalej ako doteraz premiér pripustil,“ povedal poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý je členom výboru pre životné prostredie. Opozícia chce v prešetrovaní predaja pokračovať a plánuje požiadať predsedu parlamentu Pavla Pašku o nápravu.

Viac informácií nájdete na www.ovolbach.sk.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu