Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Pojednávanie v kauze VÚB odročili na september

NITRA – Senát Krajského súdu v Nitre dnes odročil pojednávanie v prípade vykradnutia VÚB banky v Nitre z roku 1996 na 24. a 25. septembra. Dôvodom je práceneschopnosť jedného z obžalovaných Bohuša S., ktorý sa písomne ospravedlnil.

Obžalovaných je šesť mužov, na súd dnes prišiel iba Pavel K. a traja obhajcovia. Na najbližšom pojednávaní majú vypovedať svedkovia a odborník na trezory. Proces sa začal len pondelok, viac ako 13 rokov po krádeži. Predseda senátu doteraz zrušil vyše 20 vytýčených termínov, dôvodom bola vždy neprítomnosť obžalovaných alebo advokátov.

Najväčšia banková krádež v dejinách slovenskej kriminalistiky sa stala v sobotu 6. januára 1996. Z bankového trezoru vtedy zmizlo viac ako 173 miliónov korún (5 742 547 €). Z krádeže spolupáchateľstvom sú obžalovaní Igor S., Bohuš S., Gustáv I., Július B., Pavel K. a Viliam M. Okrem toho je Igor S. obžalovaný ešte aj z podvodu a Gustáv I. zo sprenevery. Hrozí im väzenie na päť až 12 rokov. Všetci šiesti sú na slobode, dvaja pracujú v zahraničí. Rok boli vo väzení Bohuš S. a Igor S. a od 31. júla 1999 do 28. januára 2000 boli za mrežami Gustáv I., Pavel K. a Július B. Posledný zo šestice Viliam M. vo väzbe nebol.

Obžalovaní v pondelok vypovedať odmietli, sudca preto prečítal ich výpovede z prípravného konania z roku 1999. V nich tvrdia, že s krádežou nemajú nič spoločné a popisujú svoje alibi. Výnimkou je Gustáv I., ktorý sám prišiel 30. júla 1999 na políciu a detailne všetko popísal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu