Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Osud novostavby SND je zatiaľ nejasný

BRATISLAVA - Zmluvy týkajúce sa dostavby novej budovy Slovenského národného divadla (SND) bude v nasledujúcich dňoch skúmať skupina piatich poslancov kultúrneho výboru Národnej rady (NR SR).

Na návrhu sa dnes uzniesli všetci desiati prítomní členovia výboru na mimoriadnom zasadnutí, ktoré iniciovali opoziční poslanci. Dôvodom na zvolanie výboru je zámer vlády podpísať koncom januára Memorandum o porozumení s americkou firmou Truthheim Invest LLC, ktorá má v pláne investovať do dostavby novej budovy SND 20 miliónov eur a využiť časť jej priestorov ako kongresové centrum.

Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska ide o riešenie, ktorým by sa nezaťažil rozpočet. Problémom totiž nie je len samotná dostavba, ale aj prevádzkovanie budovy po dokončení, ktoré by bolo v opačnom prípade financované z verejných zdrojov.

S takýmto riešením nesúhlasí poslanec za Smer Dušan Čaplovič. Slovensko podľa neho dosiaľ nemalo postavené národné divadlo a zaslúži si ho. Na rokovaní výboru sa zúčastnili aj autori Výzvy Hlas pre kultúru, ktorí apelovali na ministra hospodárstva, aby prehodnotil celú záležitosť.

Občianska iniciatíva začala v decembri s cieľom vyvolať diskusiu a zbierať podpisy, ktoré majú podporiť navrátenie novej budovy SND rezortu kultúry. Operný spevák Peter Dvorský, ktorý podporil túto iniciatívu, sa na výbore vyjadril, že sa spomínajú samé počty, a vytratil sa vzťah ku kultúre.

"Kultúru treba dotovať, divadlá nie sú ziskové nikde vo svete," povedal Dvorský. Podľa Dušana Jarjabka (ĽS-HZDS) je "privatizácia" novostavby SND vrcholom ľadovca vzťahu štátu ku kultúre. Na základe prijatého uznesenia kultúrneho výboru vytvoria do 15. januára päťčlennú pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať všetky materiály súvisiace s dostavbou. Minister hospodárstva Pavol Rusko prisľúbil, že zatiaľ podpísanie zmlúv s firmou Truthheim odloží a bude hľadať kompromisné riešenie.

Výsledky prieskumu chcú poslanci prezentovať na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú plánujú zvolať na 18. januára. Podpisy na mimoriadne zvolanie schôdze začnú, aj vzhľadom k nedostatočne uspokojivému výsledku rokovania, zbierať dnes, povedal pre agentúru SITA Dušan Jarjabek. Iniciatívu nie je podľa neho opozičnou záležitosťou, ale záležitosťou všetkých, ktorým na kultúre záleží.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu