Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MŽP zrušilo chemické postreky v národných parkoch

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Minister životného prostredia Viliam Turský zrušil výnimku, na základe ktorej podnik Lesy SR chemicky likvidoval premnožený drevokazný hmyz v národných parkoch. Napísal to dnes internetový portál Sme.sk.

Lesníci zatiaľ o zmene nevedia a porasty ošetrujú podľa pôvodného plánu, informovala hovorkyňa podniku Anita Fáková. V posledných dvoch však chemické postreky nepoužili a striekať sa nechystajú ani v najbližších dňoch.

"Keď takéto rozhodnutie dostaneme, budeme ho rešpektovať," povedala Fáková. Novému ministrovi sa údajne nepáči napríklad to, že podnik neuviedol, na ktoré druhy chránených živočíchov a rastlín sa požadované výnimky vzťahujú.

O chemické postreky v národných parkoch sa lesníci dlhodobo sporia s ochranármi životného prostredia. Aktivisti nedávno obvinili Lesy SR, že na likvidáciu premnoženého lykožrúta používajú na Slovensku nepovolený prípravok. Lesníci vtedy obvinenia odmietli s tým, že ide iba o iný názov kontaktného jedu, ktorý sa bežne používa v poľnohospodárstve.

Niektorí odborníci tvrdia, že lykožrút už poškodil viac stromov ako veterná kalamita v roku 2004. Lesníci varujú, že hrozí takmer úplné vyhynutie smrekových lesov. Ochrancovia prírody naopak odmietajú zásahy človeka do prírody v chránených územiach a tvrdia, že príroda si s premnoženým hmyzom poradí aj bez ľudskej pomoci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu