Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chrbet nevylúčil chemické postreky lesov vo Vysokých Tatrách

Ján Chrbet
Ján Chrbet

TATRANSKÁ LOMNICA - Minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS) nevylúčil použitie chemických postrekov vo Vysokých Tatrách, kde lykožrút údajne napadol rozsiahle plochy lesa. Postreky by sa však nemali vykonávať v oblastiach s najvyšším stupňom ochrany. V lete mimovládne ekologické organizácie protestovali proti nasadenie postrekov v v Nízkych Tatrách.

"Ak bude treba, použijeme aj chemický postrek," uviedol Chrbet, ktorý dnes navštívil lykožrútom viacero postihnutých lokalít vo Vysokých Tatrách. Ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva majú do konca mesiaca zostaviť spoločnú komisiu, ktorá má pripraviť návrh riešenia kalamitného premnoženia lykožrúta.

Podkôrny hmyz sa v Tatrách rozmnožil po veternej smršti v roku 2004, ktorá zničila lesy na území 12.000 hektárov. V porastoch v správe štátnych lesov lykožrút napadol plochu takmer 4000 hektárov. Podľa Štátnych lesov TANAP-u, lykožrút zasiahol aj kosodrevinu a vzácne, niekoľkostoročné limby.

"Absolútne odmietame použitie pesticídov v národnom parku, takýto postup je napríklad v zahraničí vylúčený," reagoval Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Počet lykožrútov navyše podľa neho tento rok výrazne klesol, menej sa šíri v oblastiach, kde lesníci nezasahovali, tvrdil.

Lesníci použili chemické postreky tento rok na boj s lykožrútom v Nízkych Tatrách. Na zastavenie postrekov vtedy Štátne lesy vyzvali mimovládne organizácie, ako aj stovka lesníkov, ekológov a ďalších odborníkov.

Do komisie na riešenie lykožrútovej kalamity, ktorú majú ministerstvá zostaviť, podľa Chrbeta zástupcov mimovládnych organizácii neprizvú. "Tu už nemôžme brať ohľad na vyjadrenie mimovládnych organizácií, ktoré napádajú ministerstvá a ich vyjadrenia sú nekompetentné," povedal minister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu