Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bajnai: Orbán nie je neofašista

Maďarský premiér Gordon Bajnai
Maďarský premiér Gordon Bajnai (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Maďarský premiér Gordon Bajnai sa dnes zastal vodcu maďarskej opozície Viktora Orbána. Za "hanebné" označil vyjadrenia slovenského politika, ktorý ho vraj prirovnal k neofašistovi.

"To, čo povedal líder slovenskej strany, nie je pravda. Viktor Orbán nie je neofašista," cituje premiéra maďarská tlačová agentúra MTI. Bajnai na dnešnom rokovaní premiérov krajín Visegrádskej štvorky v Krakove nasmeroval kritiku aj do vlastných radov. Podľa neho maďarskí politici by sa tiež mali vyvarovať provokatívnych vyjadrení, ktoré by sa mohli stať predmetom nedorozumenia.

Slovenskí politici v stredu preberali Viktora Orbána na mimoriadnej parlamentnej schôdzi. V rozprave vystúpili traja predsedovia strán. Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, predseda SNS Ján Slota ani predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v pléne neoznačili Orbána za neofašistu. Jediným politikom, ktorý sa v prejave venoval Viktorovi Orbánovi v súvislosti s neofašizmom, bol poslanec za Smer-SD Boris Zala, keď zdôvodňoval, prečo koalícia iniciovala schôdzu. "Chceme upozorniť Európsku úniu na to, aby spoločne konala proti rozmáhajúcemu sa šovinizmu a neofašizmu. Chceme upozorniť na to, že maďarský opozičný líder, podpredseda Európskej ľudovej strany si jednoducho nemôže dovoliť popierať princípy, na ktorých Európska únia stojí. Orbánova cesta je cestou k chaosu, ktorý vždy končí v násilí a destabilite. My sa od takejto politiky musíme otvorene dištancovať," uviedol počas parlamentnej rozpravy Zala.

Koaličné strany na mimoriadnom rokovaní parlamentu rozoberali predovšetkým výroky Viktora Orbána z 23. mája v Ostrihome. Nepáčilo sa im, že predseda maďarskej opozičnej strany Fidesz a najpopulárnejší maďarský politik Orbán lákal Maďarov zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu slovami, že od nich závisí koľko maďarských europoslancov bude hájiť záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu