Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z nákladného vlaku uniklo 22 tisíc litrov nafty!

BRATISLAVA - Viac ako 22.000 litrov nafty postupne vytieklo zo železničného vozňa na trati na juhu stredného a východného Slovenska. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN) a portál Sme.sk. Ekologická havária sa stala minulý týždeň, vyšetruje ju železničná polícia i inšpektorát životného prostredia. Aké následky bude veľký únik nafty mať, zatiaľ nie je jasné.

"Je to ojedinelá situácia, takýto únik nafty a v takom množstve sme tu ešte nemali," citovali HN Ľudmilu Rybárovú z inšpektorátu životného prostredia v Banskej Bystrici. Vlak smeroval zo stanice Stožok pri Detve do Veľkých Kapušian na východe krajiny. Podľa Sme.sk mal ešte zastávku vo Fiľakove. Do Kapušian už 50-kubíkový vozeň údajne dorazil poloprázdny.

Inšpektorát prípad vyšetruje ako mimoriadne znečistenie vôd. Stopy po nafte sa našli medzi Jesenským a Gemerskou Hôrkou. Trať pretína viacero riek, prechádza i kúpeľnou obcou Číž. Stopy znečistenia vo vodách ani hromadný úhyn rýb zatiaľ údajne nezistili. Nafta sa však mohla podľa Rybárovej dostať hlbšie do pôdy, keďže v noci pršalo.

Súprava patrila štátom ovládanému nákladnému prepravcovi ZSSK Cargo. Vyšetrovatelia podľa HN pracujú i s verziou, že naftu mohol niekto kradnúť a potom zle uzavrieť hlavný uzáver. Cargo podalo trestné oznámenie pre krádež a škodu odhadlo na 25.000 eur (753.150 Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu