Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Maďarskú kartu nevyťahujeme, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico odmieta, že koalícia vytiahla maďarskú kartu pred blížiacimi sa eurovoľbami iniciovaním mimoriadnej schôdze, na ktorej rozoberajú politiku Viktora Orbána a Pála Csákyho.

„Tému politického zjednocovania maďarstva v Karpatskej kotline ako tému volebnej kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu a reči o odtrhnutých územiach sme nenastolili my... Maďarskou kartou hrajú predstavitelia pravicovej konzervatívnej veľkomaďarskej ideológie,“ vyhlásil v pléne Fico počas mimoriadneho rokovania parlamentu. Podľa neho maďarskú kartu používajú tí slovenskí politici, ktorí pritakávajú Orbánovi.

Podľa Fica chce Slovensko s Maďarskom dobré vzťahy, na neprijateľné výroky však musia reagovať. Predsedu maďarského Fideszu Viktora Orbána kritizoval za vystúpenie z 23. mája v Ostrihome, kde vábil Maďarov k eurovoľbám slovami, že od nich závisí, koľko maďarských poslancov bude hájiť záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny. Podľa Fica nešlo len „o pokĺznutie jazyka“ Viktora Orbána. Predseda vlády si myslí, že koalícia má povinnosť upozorňovať, že v stredoeurópskom priestore sa pohybujú politici, ktorí sa správajú v príkrom rozpore s hodnotami EÚ. „Rétorika z Ostrihomu nie je maličkosť,“ uviedol Fico s tým, že práve maďarskí politici si sami určili typ mobilizácie voličov a musia zaň niesť zodpovednosť.

Maďarská menšina žijúca na Slovensku má podľa Fica zabezpečený európsky štandard svojich menšinových práv. Fico tvrdí, že má záujem na rozvíjaní dobrých susedských vzťahov s Maďarskom a nikdy sa nebude vyhýbať stretnutiu s maďarským premiérom. Predseda vlády v pléne uviedol, že vláda podporuje vydanie spoločnej publikácie o histórii. Podľa neho kniha však nemá nahradiť súčasnú učebnicu dejepisu, má byť len pomôckou pri výučbe. Opozičné KDH, SDKÚ-DS a odídenci z poslaneckého klubu SMK podľa Fica zbabelo utiekli zo schôdze, keď sa rokuje o národných záujmoch. Podľa neho SDKÚ-DS a KDH vždy zlyhávajú v otázkach národných záujmov.

Predseda vlády požiadal o vystúpenie v parlamente ešte pred začiatkom rozpravy. Rokovací poriadok mu umožňuje prehovoriť kedykoľvek. Poslancom v pléne oznámil, že vystupuje bezprostredne pred svojím odchodom do Poľska, kam ide na summit premiérov V4.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu