Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda podporila náhradu Špeciálneho súdu

Robert Fico
Robert Fico

KOŠICE - Špeciálny súd, ktorý rieši prípady organizovaného zločinu či korupcie, by mal nahradiť Špecializovaný trestný súd.

Na rokovaní vlády to presadil premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, a to aj napriek nesúhlasu koaličného partnera ĽS-HZDS. Vznik Špeciálneho súdu ešte minulý týždeň označil Ústavný súd za protiústavný. Verdikt vyvolal dnes protesty organizované opozíciou, na ktorých sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Zákon o špecializovanom súde, ktorý bude naďalej sídliť v Pezinku, by sa mal v parlamente schváliť v zrýchlenom konaní. Zriadenie súdu by malo pritom rešpektovať nález Ústavného súdu, ktorému prekážali najmä vyššie príplatky špeciálnych sudcov a bezpečnostné previerky. Vyššie príjmy diskriminovali ostatných sudcov, previerky zase Ústavný súd považoval za neprípustný zásah do nezávislosti súdnictva.

Po novom by sa mal príplatok k platu špeciálnych sudcov znížiť na 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve z terajšieho šesťnásobku. Špecializovaný súd bude mať dokonca širšie kompetencie ako súčasný Špeciálny súd. Do jeho právomoci by mali spadať napríklad aj prípady úkladnej vraždy. Zrušené budú tiež previerky sudcov.

"Treba zabezpečiť kontinuitu, aby sudcovia, ktorí sú na to určení, mohli ďalej pracovať na závažných prípadoch boja proti korupcii, organizovanému zločinu," obhajoval Fico ďalšiu existenciu samostatného špecializovaného súdu mimo siete okresných, krajských súdov a Najvyššieho súdu.

Návrh vo vláde nepodporili ministri z koaličných strán ĽS-HZDS a SNS. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už pred rozhodnutím kabinetu vyhlásil, že ak návrh schváli parlament, jeho strana ho znovu napadne na Ústavnom súde. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová pred rokovaním kabinetu jednoznačne nepovedala, či strana úplne odmieta Ficov návrh.

Zatiaľ nie je zrejmé, či návrh zákona podporia v parlamente aj opozičné strany. Proti návrhu mali totiž viacerí zástupcovia opozície výhrady. Bývalému ministrovi spravodlivosti za KDH Danielovi Lipšicovi napríklad prekážalo vypustenie bezpečnostných previerok. "Previerky pri vstupe by mali byť dôležité aj pre stranu Smer-SD, ktorej by malo záležať na bezúhonnosti a neskorumpovateľnosti špeciálnych sudcov," povedal Lipšic.

Po verdikte Ústavného súdu pripravila opozícia protestné zhromaždenia. Na nich sa v Bratislave a Košiciach zúčastnilo približne 500 ľudí. "Minulý týždeň znamenal krutý útok na právny štát, rozhodnutie Ústavného súdu je škandalózne. Ako občania ho musíme rešpektovať, ale máme právo vyjadriť svoj názor," tvrdil v Košiciach poslanec parlamentu za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Podporiť ďalšie fungovanie Špeciálneho súdu prišli napríklad aj umelci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu