Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stav chlapčeka nakazeného novou chrípkou sa zlepšil

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdravotný stav osem a pol mesačného dieťaťa, ktoré sa nakazilo vírusom novej chrípky, sa mierne zlepšil. Jeho otec, u ktorého testy tiež potvrdili ochorenie, sa má dobre.

Informovala o tom dnes hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Obaja pacienti sú hospitalizovaní na Klinike infektológie a geografickej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

"Dieťatku klesala teplota," poznamenala Čižmáriková. Chlapec sa nakazil zrejme od svojho otca, ktorý sa vrátil 22. mája zo Spojených štátov spolu s manželkou. Tá sa však vírusom typu A (H1N1) nenakazila. Lekári pôvodne nepredpokladali, že sa u malého pacienta ochorenie prejaví, keďže s rodičmi v USA nebol.

Cestujúci zo Slovenska, ktorí sa vracali lietadlom spolu s nakazeným mužom, sú podľa skorších informácií hlavného hygienika Ivana Rovného zatiaľ bez príznakov choroby.

O prepustení 37-ročného muža by malo rozhodnúť lekárske konzílium v pondelok. Katarína Holečková z detského oddelenia kliniky infektológie už skôr prepustenie dieťaťa z nemocnice podmienila jeho dobrým zdravotným stavom.

Slovensko má zatiaľ potvrdené dva prípady novej chrípky. Národné referenčné centrum však analyzuje ďalšie biologické vzorky. Vedúci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva Ján Mikas uviedol, že ich výsledky by mohli byť známe v pondelok. Príznaky choroby sa podľa neho nevyskytli u žiadneho z ľudí, ktorých vzorky vyšetrujú.

Takzvanou prasacou chrípkou sa nakazilo už viac ako 15.500 ľudí v 53 krajinách sveta. Následkom ochorenia podľahlo takmer sto ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu