Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zdravotný stav Slováka s novou chrípkou je dobrý

BRATISLAVA - Zdravotný stav prvého Slováka, u ktorého sa po návrate zo Spojených štátov oficiálne potvrdila nákaza chrípkovým vírusom A (H1N1), je naďalej dobrý.

Povedal to prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Igor Stankovič. Manželka nakazeného muža je podľa Stankoviča zdravá a bez príznakov novej chrípky. Výsledky testov ich dieťaťa, ktoré však podľa lekárov nebolo s rodičmi, budú známe dnes popoludní.

Vírus takzvanej prasacej chrípky potvrdilo ministerstvo zdravotníctva u 37-ročného muža z Bratislavského kraja vo štvrtok. Slovensko sa tak zaradilo k vyše piatim desiatkam krajín sveta, kde bol podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) oficiálne potvrdený výskyt nebezpečného chrípkového vírusu. Nákazou sa doteraz infikovalo takmer 14.000 ľudí, následkom ochorenia podľahla zhruba stovka.

"Zdravotný stav muža je dobrý, nemá nijaké horúčky," povedal Stankovič. Dôvodom hospitalizácie na klinike infektológie je podľa neho preventívna izolácia. Muž spolu s manželkou pricestoval z USA 22. mája; najprv nepociťoval žiadne zdravotné problémy, neskôr sa však dostavil pocit škrabania v krku a suchý dráždivý kašeľ. Primár kliniky Vladimír Rolný už skôr vyhlásil, že v prípade dobrého zdravotného stavu muža do niekoľkých dní prepustia.

Na detskom oddelení kliniky infektológie hospitalizovali s príznakmi prechladnutia aj dieťa nakazeného. "Horúčky u dieťaťa však ustúpili," doplnil prednosta kliniky Stankovič. Primár Rolný už v stredu vylúčil, že prechladnutie súvisí s ochorením otca, keďže dieťa nebolo ani s jedným z rodičov.

Na palube lietadla, ktorým z USA do Viedne nakazený muž cestoval, bolo aj ďalších šesť Slovákov. Lekári im odporučili sledovať zdravotný stav a v prípade problémov vyhľadať odbornú pomoc. Hovorkyňa ÚVZ Lenka Šramková zatiaľ nemala k dispozícii informácie o ich zdravotnom stave či prípadnom odbere vzorky pre podozrenie z nákazy.

Nový vírus je kombináciou ľudskej, vtáčej a prasacej chrípky. Chorý má podobné príznaky ako pri bežnej chrípke; trápi ho nádcha, zvýšená teplota, bolesti hlavy, hrdla a celého tela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu