Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Csáky ľudsky zlyhal, tvrdí Rafaj

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj

BRATISLAVA - Ako evidentné ľudské zlyhanie vníma podpredseda SNS Rafael Rafaj správanie sa lídra SMK Pála Csákyho, ktorý v piatok pri Rimavskej Sobote prekročil povolenú rýchlosť o viac ako 50 kilometrov, no po zastavení políciou využil poslaneckú imunitu a bez zaplatenia pokuty odišiel.

Ostatných vodičov by takýto prešľap vyšiel na 400 eur. Rafaj nevidí problém v imunite, ale v absencii základnej komunikácie s policajtmi. "Pál Csáky sa ani nie tak odvolal na imunitu, ale nesnažil sa ani prirodzene ľudsky komunikovať," je presvedčený.

Národniar si myslí, že dôležitý je v tejto súvislosti aj vzťah policajtov k ostatným vodičom. Podľa neho by nemali vždy hneď rozdávať pokuty, ale pôsobiť preventívne. "Nevinil by som len imunitu, aj keby sa inému poslancovi pritrafilo niečo podobné, ale dôležitá je komunikácia," dodal.

Daniel Lipšic z KDH má iný názor. "Nie je to normálne," myslí si o poslaneckej imunite. Ako pripomenul, už roky navrhuje jej zrušenie. "Poslanci prejavujú svoje názory skutkami, nie rečami," zdôraznil. Ako dodal, stať sa to môže každému, je však poľutovaniahodné, ak poslanci imunitu zneužívajú.

Tomáš Galbavý z SDKÚ svojho opozičného kolegu hodnotiť nechce. "Dopustil sa dopravného priestupku ako aj iní ľudia, ale s tým rozdielom, že nenesie konzekvencie, čo je nesprávne," zareagoval. Imunitu vzťahujúcu sa na skutky, ktoré nesúvisia s výkonom mandátu, je podľa jeho názoru nevyhnutné zrušiť.

Ako zdôraznil, poslanci by mali ísť príkladom, najmä po tom ako v Národnej rade prijali veľmi prísny zákon s vysokými sankciami. Galbavý si myslí, že kým budú poslanci chránení takouto nadštandardnou imunitou, nemožno očakávať žiadne zmeny. "Otázku zrušenia priestupkovej imunity otvorím v parlamente," povedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu