Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Orbán jasne potvrdil skutočné ciele Maďarska, tvrdí Smer

BRATISLAVA - Výroky predsedu maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktora Orbána, že nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu rozhodnú o tom, koľko poslancov bude v Bruseli zastupovať Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline, sú pre Smer absolútne neprijateľné a potvrdzujú skutočné ciele maďarskej politiky.

Uvádza sa to v reakcii Smeru, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová. Orbán okrem iného na sobotňajšom stretnutí s predstaviteľmi slovenskej SMK vyhlásil, že každého Maďara, ktorý 7. júna odovzdá svoj hlas, bude s očakávaním sledovať iný Maďar spoza hranice.

"Ide de facto o podriaďovanie si občanov cudzieho štátu," uvádza sa v reakcii Smeru. "V tomto zmysle ide o nebezpečný precedens v Európe a SMK ako prvá by sa mala od týchto výrokov dištancovať a jasne deklarovať, že ak bude mať zvolených svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, tak títo budú na pôde Európskeho parlamentu vystupovať ako občania Slovenskej republiky," dodala.

Podpredsedu SNS Rafaela Rafaja Orbánove výroky neprekvapili. "Ako najvážnejší víťaz parlamentných volieb v Maďarsku predznamenáva cezhraničné zasahovanie do okolitých štátov a destabilizáciu cezhraničnej spolupráce na etnickom princípe," povedal.

Podľa neho reálne hrozí, že ak Maďari budú disciplinovaní vo voľbách, môžu ukradnúť Slovensku podstatne viac poslaneckých mandátov v europarlamente. Vplyv Slovenska v Bruseli bude podľa neho potom smiešne minimálny.

Viac informácií nájdete na www.ovolbach.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu