Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čaplovič o Rómoch: Majú radšej drogy než rodičov

BRATISLAVA - Vicepremiér Dušan Čaplovič si myslí, že mladí Rómovia majú pozitívnejší vzťah k drogám než k vlastným rodičom.

"Netvárme sa, že nevidíme mladé rodiny, v ktorých majú rodičia po pätnásť rokov. Neprehliadajme ešte mladšie deti, ktoré nesedia v školských laviciach, ale skôr preferujú obchádzanie školy a pozitívnejší vzťah ako k rodičom majú k návykovým látkam," uviedol vo vyhlásení k rómskej problematike podpredseda vlády. Vyhlásenie poskytol Ľubomír Šišák z Kancelárie vicepremiéra SR.

Podľa Čaploviča situáciu Rómov možno zlepšiť posilnením terénnej práce. "S cirkvou musíme venovať hlavne čas a trpezlivosť terénnej práci," vyhlásil. Vyzval, aby sa už nehovorilo len o zahraničnej pomoci a grantoch, ale aj o svojpomocných projektoch, ktoré pomôžu nájsť identitu a posilniť hodnotový rebríček Rómov.

Vo vzťahu k rómskej menšine je podľa Čaploviča potrebné venovať sa morálnej obrode, intenzívnej výchove a systematickému vzdelávaniu. V rámci školstva ocenil spoluprácu s cirkevnými organizáciami, mimovládnym sektorom a samosprávami, ktoré sú zriaďovateľmi predškolských a školských zariadení.

"Teraz, v čase hospodárskej krízy, straty pracovných miest a nedostatku peňazí sme svedkami nalamovania hodnotového rebríčka. Je to zlá vyhliadka pre budúcnosť. Nesmieme sa tomu len nečinne prizerať. Práve naopak, oprávnene sa od nás očakávajú výrazné aktivity. Musíme byť zodpovední a to aj za cenu prijímania rozhodnutí, ktoré nemusia byť zákonite populárne, ale sú správne," zdôraznil vo svojom vyhlásení Čaplovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu