Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaplovič odsudzuje prejavy intolerancie

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič odsudzuje narastajúce prejavy intolerancie na južnom Slovensku, najmä v mestách Rožňava a Rimavská Sobota. Šírenie výziev k neznášanlivosti vo viacetnickom a viackultúrnom prostredí je veľmi nebezpečné, konštatuje sa vo vyhlásení podpredsedu vlády.

Nápisy a letáky urážajúce Rómov svedčia, že xenofóbne, rasistické idey majú práve v tomto období globálnej finančnej a hospodárskej krízy podľa Čaploviča podmienky na hľadanie nepriateľa medzi ľuďmi iného etnika a inej rasy.

"Najrukolapnejším dôkazom sú takéto prejavy v susednom Maďarsku, verejne a bez akýchkoľvek prekážok prezentované neofašistickými a neonacistickými združeniami a organizáciami. Obsah takýchto myšlienok sa bude rýchlo šíriť, pokiaľ sa takéto organizácie nezakážu a voči ich šíriteľom – propagátorom nevyvodia tvrdé opatrenia," tvrdí Čaplovič vo vyhlásení.

Vicepremiér podporuje kroky slovenskej polície pri presadzovaní nulovej tolerancie proti tým, ktorí si mýlia slobodu prejavu s absolútnou možnosťou akýchkoľvek prejavov neznášanlivosti zameraných proti slobode iných občanov, čo je v rozpore so základnými ľudskými právami v skutočnom demokratickom svete.

Polícia začala trestné stíhanie za protirómske plagáty, ktoré sa objavili na viacerých budovách v Rožňave. Plagáty odkazujú na internetovú stránku http://nebudovca.wordpress.com. Na nej je zverejnený text s názvom "Hovorme otvorene o cigáňoch" s viacerými extrémistickými tvrdeniami, ktoré sú namierené proti Rómom. Informuje o tom portál inforoznava.sk.

Stránka neuvádza, kto plagáty vylepil. "Bol prijatý podnet na trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd," informovala v utorok agentúru SITA zástupkyňa košickej policajnej hovorkyne Jana Mésarová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu