Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Harabin predložil neefektívny zámer o pôvode majetku, tvrdí Fico

Štefan Harabin a Robert Fico
Štefan Harabin a Robert Fico

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico tvrdí, že minister spravodlivosti Štefan Harabin dnes na zasadnutie vlády predložil neefektívny zámer o opatreniach proti nezákonne získanému majetku.

Novinárom to premiér povedal pri odchode zo snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Vláda dnes rokovanie o materiáli prerušila, Harabin to zdôvodnil tým, že odchádza na zahraničnú cestu. Podľa Fica mal zámer málo represívnych opatrení. „To, čo navrhol minister, je málo. To by jednoducho neriešilo problém, ktorý máme s preukazovaním majetkov,“ uviedol Fico.

Nový zákon má zaplniť legislatívnu medzeru po chýbajúcom zákone o preukazovaní pôvodu majetku. Ten označil Ústavný súd 3. septembra 2008 za neústavný, pretože neprimerane zasahoval do vlastníckych práv a mohol by porušiť princípy právneho štátu.

Zákon sa mal vzťahovať na všetkých ľudí, ktorí nedokážu vysvetliť pôvod svojho majetku, ak jeho hodnota presahuje 1000-násobok minimálnej mzdy a existuje podozrenie, že majetok pochádza z nelegálnych príjmov.

"Nemôže tu byť zákon, že každý každého bude udávať," uviedol dnes Harabin na margo zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý je podľa ÚS protiústavný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu