Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ŠS zatiaľ pojednávania neruší 

Špeciálny súd
Špeciálny súd

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špeciálnom súde dnes napriek stredajšiemu verdiktu Ústavného súdu pojednávania nezrušili a pokračovali podľa plánu. V procese so sudcom Igorom Škultétym, ktorý bol obžalovaný z korupcie, dostal jeden zo svedkov pokutu tisíc eur (30.126 korún) za neospravedlnenú neprítomnosť.

Podľa hovorkyne súdu Kataríny Kudjákovej bude súd pracovať ďalej, pokiaľ rozhodnutie Ústavného súdu nevyjde v Zbierke zákonov. Škultéty, ktorého prípad už polícia a súdy riešia sedem rokov, dnes meškal viac ako pol hodiny. Hneď po opakovanom otvorení pojednávania niekoľkokrát sudcovi skočil do reči a snažil sa pre stredajší výrok Ústavného súdu o prerušenie procesu.

Samosudca však námietky odmietol a pokračoval v pojednávaní. Či tento aj ďalšie otvorené prípady rozhodne ešte Špeciálny súd, zatiaľ nie je jasné. Za zachovanie súdu sa dnes vyslovila opozícia aj premiér Robert Fico (Smer-SD), politici uvažujú napríklad o zmene ústavy.

Ústavný súd totiž rozhodol, že vznik Špeciálneho súdu bol v rozpore s ústavou pre vyššie platy špeciálnych sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok. Ďalšie zaradenie 13 sudcov a nakladanie s majetkom Špeciálneho súdu, by v prípade jeho zrušenia mali podľa ministerstva spravodlivosti riešiť zmeny príslušných zákonov. Okrem Pezinka, ktorý je sídlom súdu, niektoré prípady rozhodujú sudcovia v Banskej Bystrici.

Budovu, ktorú mal Špeciálny súd v prenájme od krajského súdu však museli po nástupe ministra Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS) vrátiť a sudcovia v súčasnosti pracujú v Banskej Bystrici v priestoroch už bývalého vojenského súdu. Špeciálny súd v minulosti rozhodol viacero prípadov, v ktorých podľa niektorých právnikov hrozí ich opätovné otvorenie. Ústavný súd však zdôraznil, že právoplatné verdikty Špeciálneho súdu zostávajú v platnosti.

Platiť by preto mal napríklad rozsudok 11,5 roka väzenia pre Vladimíra Fruniho z nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Proti doživotnému trestu väzenia za vraždu a vydieranie sa však na Najvyšší súd odvolal údajný šéf jednej z mafiánskych skupín Branislav Adamčo.

Začiatkom júna mal pokračovať obnovený proces s Jozefom Majským obžalovaným z tunelovania firiem BMG Invest a Horizont Slovakia, rovnako je naplánované ďalšie pojednávanie so šéfom nebankovej spoločnosti Sun Jozefom Šikrhom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu