Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Špeciálny súd je mediálna bublina, tvrdí Harabin

Štefan Harabin a Robert Fico
Štefan Harabin a Robert Fico

BRATISLAVA - Špeciálny súd je podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina neústavný prvok, myslí si to si už od roku 2000, keď ešte šéfoval Najvyššiemu súdu.

"Ja celý čas tvrdím, že to je diskriminácia platová u ostatných sudcov a previerky sú jednoznačne v rozpore s princípom nezávislosti sudcu." Podľa Harabinovho názoru to bol úplne zle nastavený systém. "To bola mediálna bublina za vyše pol miliardy korún," konštatoval Harabin ešte pred rozhodnutím Ústavného súdu, že Špeciálny súd bol zriadený v rozpore s Ústavou.

Podľa ministra Harabina je trápne obhajovať prísnosť ŠS. Ilustroval to číslami, podľa ktorých Špeciálny súd uložil sedem výnimočných trestov a okresné súdy za rovnaké obdobie 24 výnimočných trestov. Harabin poukazuje aj na rýchlosť súdneho konania. "Porovnateľné krajské súdy so ŠS majú ďaleko, ďaleko rýchlejšie konanie," konštatoval Harabin. Šéf rezortu spravodlivosti si myslí, že sa dá ľahko zabrániť aj možnej lokálnej previazanosti súdených ľudí so všeobecnými súdmi. "To sa dá ľahko riešiť trestným poriadkom, úpravou príslušnosti, " uviedol Harabin.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu