Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Parlament druhýkrát odvoláva ministra Štefanova

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Parlament začal krátko po 14:30 odvolávať na mimoriadnej 37. schôdzi ministra výstavby Igora Štefanova. Koalícii prešiel návrh, aby poslanci rokovali aj po 19:00, kedy štandardne končia pracovný deň.

Štefanov pred začiatkom schôdze odmietol odpovedať na akékoľvek novinárske otázky. Do rokovacej sály prišiel podporiť svojho nominanta aj predseda SNS Ján Slota. V sále chýba premiér Robert Fico.

Štefanov čelí druhému parlamentnému odvolávaniu. Prvé bolo v apríli krátko po jeho vymenovaní do funkcie. Opozícii prekáža, že Mariana Januška nahradil na ministerskej stoličke človek, ktorý je tiež zapletený do tzv. nástenkového tendra. Opozičné strany označujú Štefanova za „Januškovho komplica“. Podľa medializovaných informácií Štefanov podpisoval objednávky a faktúry pre víťazné konzorcium.

Ide už o ôsmu mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať ministra Ficovej vlády. Doteraz ani na jednej neuspela. Na zosadenie ministra je potrebných minimálne 76 hlasov. Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž dnes pre agentúru SITA povedal, že celý klub bude proti odvolaniu Štefanova.

V 3,6-miliardovom tendri uspel jediný účastník - konzorcium, v ktorom sú firmy Avocat a Zamedia blízke Jánovi Slotovi. Súčasťou zákazky sú niekoľkonásobne predražené logá, služby a televízne šoty. Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu aj Úradu pre verejné obstarávanie preukázali, že nástenkový tender bol v rozpore so zákonom. Tender napadla aj Európska komisia, ktorá začala konanie voči Slovensku pre porušenie Zmluvy o zriadení Európskeho spoločenstva. Vláda nariadila novému ministrovi Štefanovovi, aby zmluvu s konzorciom zrušil. Denník Sme dnes napísal, že Štefanov nechal vyplatiť Zamedii 5 214 eur za "organizačné zabezpečenie konferencie" v čase, keď nástenkový tender začala preverovať Európska komisia. Faktúra na túto sumu bola zaplatená 22. apríla, pričom zmluva bola zrušená k 23. aprílu tohto roka.

Predseda parlamentu Pavol Paška v pléne oznámil, že sa na tejto schôdzi neuplatňuje poslanecký mandát po poslancovi za SNS Jánovi Slabom, ktorý sa stal štátnym tajomníkom ministerstva pôdohospodárstva. Jeho náhradníkom je odvolaný minister životného prostredia Ján Chrbet, ktorý by mal nastúpiť do parlamentu na júnovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu