Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico si vie predstaviť spoluprácu aj s SDKÚ

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhlásenie predsedu vlády Roberta Fica, že si vie predstaviť spoluprácu s SDKÚ-DS, ale bez Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, nepovažuje podpredseda tejto strany Eduard Kukan za seriózne a vyvážené. Vníma ho skôr ako "obratný ťah voči médiám."

Ako vyhlásil v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo, koalícia má problémy a Fico sústredil pozornosť na inú tému. Médiá teraz budú písať o SDKÚ-DS ako o potenciálnom partnerovi. "Neberiem to vážne," dodal. Podľa podpredsedu vlády za Smer Dušana Čaploviča rozhodnú o všetkom občania. "My sme jasne povedali, že nikoho nevylučujeme z budúcej koalície, veľmi pozorne sledujeme prácu všetkých politických strán," podotkol.

Podľa Kukana však Fico spomínaným vyhlásením jednoznačne SDKÚ-DS zo spolupráce vylúčil, lebo strana bez Mikuláša Dzurindu, ktorý sa stal znovu volebným lídrom, neexistuje. Za adekvátnu odpoveď označil Dzurindovo vyhlásenie, že SDKÚ-DS si vie predstaviť spoluprácu so Smerom, ale bez Roberta Fica či Roberta Kaliňáka.

Čaplovič v diskusii potvrdil, že poslanci za SNS Jozef Ďuračka ani Emil Vestenický, ktorí boli spomínaní ako možní kandidáti na nového ministra životného prostredia, do kresla šéfa rezortu s najväčšou pravdepodobnosťou nezasadnú. "Máme veľký záujem na tom, aby na čele rezortu stál odborník a profesionál. Oni sú z inej oblasti," vyhlásil. Ako zdôraznil, právo hovoriť do nominácií si vyhradil aj premiér. Žiadne konkrétne meno podľa neho zatiaľ známe nie je. Verí však, že národniari predstavia nominanta čo najskôr. Nový minister by totiž mal dať predsedovi vlády aj spornú zmluvu o vlaňajšom predaji emisných kvót. "To je ako taká hra, že nový minister má dať zmluvu premiérovi," vyhlásil Kukan. Podľa neho je až smiešne, že zmluvu si vraj odniesol domov odvolaný šéf rezortu Ján Chrbet a predseda vlády sa k nej nemôže dostať.

Čaplovič tvrdí, že žiadne napätie vo vládnej koalícii neexistuje. "Samozrejme, sledujeme konkrétne opatrenia na jednotlivých ministerstvách. Premiérov zdvihnutý prst platí na všetky," vyhlásil. Odmietol tiež spochybňovanie pozície Slovenska v rámci európskeho priestoru. "Ja často chodím do Bruselu a mnohé veci sme si vysvetlili," tvrdí. Podpredseda SDKÚ Kukan je presvedčený že koalícia má problémy a ako silne zdvihol premiér prst, to musí podľa neho pochopiť šéf SNS Ján Slota. Ako dodal, na prvom mieste by mali byť záujmy Slovenska a nie súdržnosť koalície. "Momentálne je v Bruseli taká kríza dôvery voči Slovenskej republike," tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu