Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vodič autobusu smrti z Polomky vypovedal!

Vodič autobusu Ján Minarovič Zobraziť galériu (6)
Vodič autobusu Ján Minarovič (Zdroj: Topky.sk)

BANSKÁ BYSTRICA - Až tri mesiace po tragickej havárií dnes pred políciou vypovedal vodič autobusu z Polomky. Po zrážke s vlakom vtedy zahynulo 12 ľudí, ďalších 20 utrpelo zranenia. „Je mi ľúto, čo sa stalo, ale neviem sa k tomu vyjadriť,“ boli prvé slová od tragickej havárie, ktoré vodič Ján Minarovič (46)vyslovil na verejnosti.

Na výsluch do Banskej Bystrice prišiel v sprievode svojho advokáta a na policajnej stanici strávil takmer tri hodiny.

Podľa medializovaných informácií sa mal zámerne vyhýbať vyšetrovaniu, ale zároveň chodil hrať tenis. Minarovič tieto obvinenia poprel. „Nebol som na péenke, bol to môj voľný čas,“ vysvetlil dôvody svojho správania. Polícia potvrdila, že mu práceneschopnosť skončila 24. apríla.

Banskobystrický policajný riaditeľ Marian Slobodník vyhlásil, že v intenzite vyšetrovania nepoľavili. „Jediné, čo nám bráni prípad ukončiť sú znalecké posudky. Znalci požiadali o predĺženie lehoty, na čo majú podľa zákona právo,“ uviedol.

K obsahu vodičovej výpovede sa odmietli vyjadriť. Podľa Slobodníka ju teraz pozorne analyzujú a závery urobia neskôr. „Obvinená zostáva stále jedna osoba. Ani po dnešnom výsluchu sme počet obvinení nerozšírili.“ K obsahu výpovede vodiča sa Slobodník odmietol konkrétnejšie vyjadriť.

Minarovič je v tomto prípade obvinený z trestného činu všeobecného ohrozenia, za ktorý hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Polícia ho na základe dovtedajšieho vyšetrovania obvinila 13. marca. „Podľa doteraz zabezpečeného materiálu je príčinou nehody to, že vodič autobusu nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku. Autobus pred priecestím nezastal, ale plynule prešiel na priecestie,“ uviedol vtedy Slobodník.

Hoci k dnešku už polícia vypočula aj všetkých svedkov a poškodených, vyšetrovanie stále neukončila, nemá k dispozícii výsledky znaleckých dokazovaní. Čaká na znalecké posudky k rozsahu zranení tých, čo nehodu prežili, a znalecké skúmanie zatiaľ nedokončil ani Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Znalci požiadali o predĺženie lehoty, dodať by ich mali do konca júna.

Slobodník odhaduje, že vyšetrovanie by mohli ukončiť do konca júla. Ešte v marci Slobodník informoval, že znalci z Ústavu súdneho inžinierstva sa predbežne vyjadrili, že na autobuse nezistili žiadnu chybu, ktorá by mala vplyv na priebeh nehody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu