Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Prieskum MŽP: Nebol minister ani zmluvy!

Ján Chrbet
Ján Chrbet

BRATISLAVA - Odvolaný minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS) si pred odchodom z úradu zobral so sebou dokumenty o kontroverznom predaji emisií oxidu uhličitého. Novinárom to dnes povedali opoziční poslanci po tom, čo na ministerstve chceli uskutočniť poslanecký prieskum.

Chrbeta z funkcie odvolal prezident Ivan Gašparovič v stredu práve pre jeho postup okolo predaja emisií. "Sme sa dozvedeli od pána generálneho riaditeľa (sekcie) Tehlára, ktorý povedal, že pán exminister Chrbet si stiahol všetky dokumenty týkajúce sa tohto predaja a má ich u seba. To je v tejto chvíli jeden nezákonný stav," vyhlásil Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Pavol Tehlár vedie na ministerstve sekciu kvality životného prostredia.

Od premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý Chrbetovo odvolanie navrhol, poslanci žiadajú, aby zmluvu s americkou spoločnosťou Interblue Group zverejnil. "Exminister nie je zamestnancom ministerstva. Nemá právo držať tieto materiály pri sebe, a preto opätovne vyzývame predsedu vlády, aby zverejnil a sprístupnil materiály," povedal nezávislý poslanec Zsolt Simon.

O možnom podaní trestného oznámenia pre Chrbetov postup by mala opozícia rokovať v pondelok na opozičnej rade. "Premiér Fico v tejto chvíli toleruje úplné rozbitie právneho štátu priamo na jeho ministerstve," tvrdil Frešo. Reakciu premiéra zisťujeme. Opozícia už skôr tvrdila, že Slovensko predalo prebytočné kvóty pod cenu a navyše neznámej zahraničnej firme. Poslanci napokon prieskum neuskutočnili.

Na úrade totiž vraj nebol minister školstva Ján Mikolaj (SNS), ktoého prezident po odvolaní Chrbeta poveril dočasným riadením úradu. Poslancov neprijali ani štátni tajomníci ministerstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu