Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prieskum zrušili, opozícia na MŽP aj tak pôjde

Ministerstvo životného prostredia
Ministerstvo životného prostredia

BRATISLAVA - Poslanecký prieskum na ministerstve životného prostredia pre sporný predaj emisných kvót oxidu uhličitého, pôvodne naplánovaný na štvrtok, sa uskutoční až po vymenovaní nového ministra.

Oznámila to dnes kancelária Národnej rady. Opoziční poslanci na čele s Pavlom Frešom (SDKÚ-DS), ktorí prieskum iniciovali, s jeho zrušením nesúhlasia a na ministerstvo pôjdu žiadať odpovede na svoje otázky.

Opozícia niekdajšiemu ministrovi Jánovi Chrbetovi (SNS) vyčítala, že emisné kvóty predal za nižšiu cenu ako iné krajiny, navyše neznámej spoločnosti registrovanej v Spojených štátoch. Chrbeta dnes z funkcie odvolal prezident Ivan Gašparovič na návrh premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pre jeho postup po kontroverznom predaji emisií. Chrbet chcel na vládu predložiť návrh na odstúpenie od spornej zmluvy napriek tomu, že kontrakt opakovane označil za transparentný.

"Prieskum Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody na ministerstve životného prostredia sa zajtra (vo štvrtok) neuskutoční, ale až po vymenovaní nového ministra životného prostredia," uviedla kancelária Národnej rady.

Opoziční poslanci, ktorí sa na prieskume mali zúčastniť, napriek oznamu o jeho zrušení vo štvrtok navštívia ministerstvo. "Pôjdeme tam a budeme žiadať odpovede na naše otázky," povedal nezávislý poslanec Zsolt Simon. Poslanci ministrovi adresovali takmer dve desiatky otázok ohľadom predaja emisných kvót americkej spoločnosti Interblue Group. Simon upozornil, že prieskum sa netýkal ministra, ale ministerstva.

"Konanie koalície v Národnej rade nemá obdobu," povedal poslanec SDKÚ-DS Frešo. Upozornil, že o poslaneckom prieskume rozhodli členovia výboru právoplatným uznesením; na jeho zrušenie preto nevidí dôvod.

"Problém zrejme nebol len na ministerstve životného prostredia, ale aj na úrovni vlády, ktorá materiál o predaji emisií odobrila," tvrdil Simon. "Som rozhorčený, napriek odchodu ministra sme mali dostať informácie o predaji," dodal.

Dočasným riadením úradu bol poverený minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Národniari, ktorým tento post podľa koaličnej zmluvy patrí, sa k prípadnému Chrbetovmu nástupcovi odmietli vyjadriť. Meno nového ministra by malo byť podľa Mikolaja známe najskôr začiatkom budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu