Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Opozícia chce skúmať predaj emisných kvót

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo
Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci SDKÚ-DS adresovali ministrovi životného prostredia Jánovi Chrbetovi 17 otázok, ktoré sa týkajú predaja nadbytočných emisných kvót oxidu uhličitého. Otázky majú byť súčasťou poslaneckého prieskumu, ktorý sa týka tohto predaja.

Poslanec Pavol Frešo dnes inicioval prieskum a o otázkach bude opozícia informovať aj premiéra Roberta Fica. "Budeme sa snažiť, aby poslanecký výbor schválil prieskum na tejto schôdzi parlamentu," povedal na tlačovej besede Frešo. Podľa neho je o prieskum veľký záujem za strany opozičných poslancov nielen z výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ale aj z výboru pre financie, rozpočet a menu, ako aj z výboru pre hospodársku politiku. "Tento biznis začína zaváňať niečím, čo pripomína najhoršiu nočnú moru, ktorú Slovensko zažilo z hľadiska výpredaja majetku, akým bola privatizácia štátneho majetku v rokoch 1994 až 1998, " zdôvodnil Frešo. Aj v tom čase sa totiž podľa neho predával majetok štátu vopred určeným záujemcom za neprimerane nízke ceny, ktorí ho neskôr predali iným. Emisné kvóty predalo Slovensko v Amerike registrovanej firme Interblue Group, ktorá vznikla len niekoľko mesiacov pred transakciou. Frešo uviedol, že ide o špekulatívnu firmu. "Dostávame stále nové a nové podozrenia, s ktorými sa budeme musieť zaoberať," povedal. Poslanecký prieskum bude musieť schváliť aj koalícia. Frešo však verí, že ho za súčasných okolností odsúhlasí.

Frešo upozorňoval na predaj emisných kvót už na prelome februára a marca, a tak mal Fico podľa jeho slov už dávno zistiť, aké je pozadie firmy Interblue Group. "Premiér nerobí poriadne svoju robotu. Dávno mal jeden aj druhý tender vyšetriť," povedal Frešo a odmietol premiérove tvrdenia, že opozícia chce poukazovaním na sporné tendre na ministerstve výstavby a na ministerstve životného prostredia škodiť Slovensku. "Pod tým tlakom, ktorý naň vyvíja opozícia, to aj bude musieť urobiť," skonštatoval Frešo a dodal, že Fico má kontrolné mechanizmy na to, aby celý obchod preveril. Ak budú v celej veci nejaké nezrovnalosti aj po prieskume, tak poslanci budú podľa Freša žiadať prerokovať celú záležitosť v pléne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu