Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Kremnici sa prepadla banská šachta, zostal po nej veľký kráter!

V Kremnici sa prepadla banská šachta. Zobraziť galériu (4)
V Kremnici sa prepadla banská šachta.

KREMNICA - V Kremnici sa neďaleko troch rodinných domov prepadla zem. Stalo sa to presne na mieste starej banskej šachty Mária. Mesto okolie prepadliska uzavrela a haváriu riešia Rudné Bane.

„Ozval sa obrovský rachot a do výšky vystrekol gejzír vody,“ takto opisujú nezvyčajnú situáciu očití svedkovia. Podľa nich sa hneď vedľa vstupu do šachty Mária najskôr zachveli vysoké borovice a vzápätí nasledovala scéna ako z filmu. „Jednu z 30-metrových borovíc normálne s koreňmi nadvihlo a stiahlo naspäť do bane,“ hovorí majiteľ jedného z priľahlých domov Igor Šturza.

„Vyvalila sa voda, ktorá niekoľko sekúnd ten strom držala vo vzduchu a potom sa to celé prepadlo a strom sa zrútil,“ dopĺňa primátorka Kremnice Zuzana Balážová. Práve na ňu sa totiž obrátili majitelia domov, aby im mesto pomohlo situáciu riešiť.

Primátorka vyzvala kompetentné úrady, aby zakročili. Keďže ide o staré banské dielo, haváriu začal sanovať štátny podnik Rudné Bane. Okolie prepadliska ohradili a zakázali vstup do jeho blízkosti. Ešte aj teraz totiž hrozí, že sa pôda môže prepadnúť znova. „Už pri prvej obhliadke sme zistili, že situácia je vážna. Po preštudovaní starých máp z archívov sa však ukázalo, že ide o kritický stav,“ vysvetľuje riaditeľ Rudných Baní Jozef Širila. Pod šachtou sú totiž veľké priehlbiny, ktoré sa vplyvom dažďa môžu hocikedy prepadnúť. Baníci preto urobia monitorovací vrt a rozhodnú sa ako budú postupovať ďalej. Ohrozený je aj najbližší dom so záhradou. Prepadlisko by mali zabezpečiť do konca mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu