Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chrípka každoročne zvyšuje úmrtnosť ľudí

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Chrípka na Slovensku každoročne zvyšuje úmrtnosť ľudí, ale do oficiálnych štatistík sa tieto prípady nedostávajú. Úmrtie totiž zvyčajne spôsobia iné ochorenia, ktoré chrípkový vírus skomplikuje, uviedol Úrad verejného zdravotníctva. Podobne sa vyjadril aj všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý dlhoročne patrí medzi zástancov protichrípkového očkovania.

Napriek tomu, že chrípku podľa neho podceňovať nemožno, pre súčasný nový vírus rozšírený z Mexika by ľudia panike prepadať nemali. "Sú úmrtia u osôb s vážnym kardiovaskulárnym, metabolickým alebo iným ochorením, u ktorých chrípka zapríčinila zhoršenie ich stavu a smrť," priblížila hovorkyňa úradu Lenka Šramková.

Keďže tieto prípady sa však do oficiálnych štatistík nezapočítavajú, posledné úmrtie na chrípku bolo podľa nej hlásené v chrípkovej sezóne 2003/2004. "Každoročne zomrie na Slovensku asi 1500 ľudí na komplikácie, ktoré spôsobí chrípka," odhadol Lipták. Ohrození sú podľa neho najmä starší ľudia s oslabenou imunitou či pacienti so zápalom pľúc.

Práve tieto skupiny ľudí by vraj nemali váhať a proti chrípke sa mali nechať zaočkovať. Vo väčšine prípadov však podľa odborníkov liečba chrípky nie je komplikovaná a podľa Liptáka to platí aj o víruse pochádzajúcom z Mexika. "Aj u tej pandemickej chrípky možno očakávať, že bude mať podobný priebeh, ako bežná," povedal o novej chrípke.

Slovensko je údajne na ňu dobre pripravené a ľudia by preto nemali mať z choroby strach. Z dostupných informácií vyplýva, že vírusom chrípky A (H1N1) sa na Slovensku zatiaľ nikto nenakazil. Vyšetrenia nepreukázali prítomnosť vírusu ani u študentky, ktorá sa vrátila z Mexika. Ľudí by mala postupne prestať trápiť aj bežná chrípka.

V tomto týždni klesla celoslovenská chorobnosť na úroveň 97,4 ľudí v prepočte na 100.000 obyvateľov. Najhoršia situácia bola v druhej polovici februára, keď chorobnosť dosiahla hodnotu 602,6 chorých na 100.000 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu