Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Nemecku sa nakazil chrípkou od človeka!

BERLÍN - Nemecko potvrdilo, že v piatok zaznamenalo prvý prípad prenesenia smrteľného vírusu prasačej chrípky z človeka na človeka.

Stalo sa tak v Bavorsku, kde sa ošetrujúca sestra nakazila nebezpečným vírusom od pacienta. Ostatní traja nakazení Nemci si ochorenie priniesli z Mexika, odkiaľ sa prednedávnom vrátili. Informovalo o tom v piatok nemecké ministerstvo zdravotníctva. Podobný prípad však evidujú aj Španielsku, kde jedna z trinástich nakazených osôb v Mexiku ako epicentre nákazy nikdy nebola. Sestra však už podľa dostupných informácií mala chrípku prekonať.

Mexická vláda vo štvrtok oznámila, že laboratórne testy potvrdili prítomnosť vírusu prasacej chrípky vo vzorkách ďalších 40 osôb, čím celkový počet pacientov s týmto ochorením v krajine dosiahol rovné tri stovky. V Mexiku naďalej evidujú 12 prípadov úmrtia, všetkých 300 pacientov, ktorým diagnózu potvrdili americké a kanadské laboratóriá, je však v dobrom zdravotnom stave. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ešte v stredu vyhlásila druhý najvyšší, piaty stupeň pohotovosti, ktorý znamená bezprostrednú hrozbu pandémie. WHO momentálne registruje 331 potvrdených prípadov nákazy prasacou chrípkou v 11 krajinách. Najhoršia situácia je v USA, ktoré hlásia prvú obeť mimo územia Mexika.

Vedci zatiaľ nevedia, kedy a kde sa zmutovaný vírus preniesol na človeka a odkiaľ sa epidémia začala šíriť. Mexický hlavný epidemiológ Miguel Angel Lezana tvrdí, že do Mexika sa nový vírus typu A H1/N1 dostal z Ázie. Jednou z potvrdených obetí prasacej chrípky je totiž bangladéšsky imigrant, ktorého nedávno navštívil brat z Bangladéša, ktorý bol údajne chorý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu