Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čaplovič a Harabin posúdia zákon o pamäti národa

BRATISLAVA - Vicepremiéri Dušan Čaplovič a Štefan Harabin do 30. júna posúdia platný zákon o pamäti národa "z hľadiska možnosti zverejňovania vyjadrení fyzických osôb, rozsudkov súdov ako aj možnosti zneprístupnenia údajov k dokumentom evidovaným Ústavom pamäti národa."

Takýto postup dnes odsúhlasila vláda. Dôvodom vládneho opatrenia je nesúhlas verejného ochrancu práv Pavla Kandráča s postupom Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý odmietol vymazať Jána Kravárika zo zoznamu spolupracovníkov komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) alebo zverejniť odkaz na rozhodnutie súdu.

Kravárik požiadal o vymazanie na základe rozhodnutia Mestského súdu v Prahe z októbra 1997, ktorý povedal, že "PhDr. Ján Kravárik bol neoprávnene evidovaný v materiáloch bývalej Štátnej bezpečnosti ako tajný spolupracovník."

ÚPN oznámil, že zákon mu nedovoľuje zasahovať do historických materiálov, akými sú zväzky a zoznamy ŠtB. Môže len do spisu doplniť Kravárikovo vyjadrenie. Tvrdí, že ani spomínaný rozsudok mu neukladá vymazanie Kravárika zo spisov ŠtB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu