Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zmluvu v nástenkovom tendri môže zrušiť súd

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmluvu medzi ministerstvom výstavby a konzorciom, vybraným v tzv. nástenkovom tendri na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov, môže podľa Úradu pre verejné obstarávanie zrušiť súd.

Informovala o tom hovorkyňa úradu Helena Fialová v súvislosti s rozhodnutím vlády, podľa ktorého má nový minister výstavby Igor Štefanov zabezpečiť zrušenie spomínanej zmluvy bez finančných škôd pre Slovensko. "Každá zmluva sa dá zrušiť, napríklad po dohode oboch strán," pripustila Fialová aj inú možnosť zrušenia predmetnej zmluvy. ÚVO nemohol podať žalobu na súde o určenie neplatnosti zmluvy medzi ministerstvom výstavby a konzorciom. A to ani napriek výsledkom kontroly sporného tendra a viacerým zisteniam porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Úrad môže zmluvu na súde napadnúť len do jedného roka po uzavretí zmluvy, a tá bola podpísaná 5. júla 2007. Ročná lehota uplynula už pred začatím kontroly na ministerstve výstavby, keďže kontrola začala 28. novembra minulého roka.

Minister Štefanov rešpektuje rozhodnutie vlády, ktorá mu na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok uložila zabezpečiť zrušenie zmluvy s konzorciom v tzv. nástenkovom tendri. Ak ju nezruší, príde podľa premiéra Roberta Fica o svoju funkciu. Hovorkyňa ministra výstavby Dagmar Vanečková potvrdila, že minister urobí všetko preto, aby sa uznesenie vlády naplnilo. Štefanov má podľa uznesenia vlády zabezpečiť zrušenie zmluvy ihneď. Do zrušenia zmluvy má zabezpečiť, aby nedošlo k jej plneniu a k vzniku škôd pre SR.

Aliancia Fair-play upozornila, že zmluva s konzorciom, ktoré vyhralo tzv. nástenkový tender v rezorte výstavby, je od začiatku neplatná. "Bola totiž uzavretá v rozpore so zákonom," informovala výkonná riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. "Občiansky zákonník označuje zmluvy uzavreté v rozpore so zákonom za absolútne neplatné," tvrdí Wienk. Ministerstvo teda podľa nej môže bez akýchkoľvek krokov alebo pokusov o dohodu s firmami prestať zmluvu plniť. "Ak by ostatné zmluvné strany s týmto krokom nesúhlasili, mohli by sa obrátiť na súd. Ten by preskúmal, či je zmluva neplatná a žalobu by mohol z tohto dôvodu zamietnuť," podotkla. Zrušenie zmluvy je podľa Aliancie Fair-play zbytočným krokom, keďže neplatnú zmluvu nemožno zrušiť.

Zmluvu s konzorciom, ktoré vyhralo tzv. nástenkový tender v rezorte výstavby, môže minister výstavby ukončiť jednostranným odstúpením alebo dohodou medzi oboma stranami. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré poskytla medzinárodná advokátska kancelária Rowan Legal. "Od zmluvy je možné odstúpiť, ak by druhá strana porušila svoj záväzok. Ak k tomu nedošlo, tak to neprichádza do úvahy," povedal zástupca advokátskej kancelárie Tomáš Nielsen. Vypovedať zmluvu, ktorá bola uzatvorená na dobu určitú, sa podľa neho nedá. Tvrdí, že sú situácie, keď by mohla byť zmluva neplatná. "Ak by bola napríklad uzatvorená v rozpore s dobrými mravmi, tak by bola neplatná zo zákona," uviedol. Preukázať tento rozpor môže byť v obchodno-právnych vzťahoch pomerne zložité, pripomenul.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu