Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Za poškodenie zdravia zaplatí FN 10 miliónov!

BRATISLAVA - Odškodné viac ako desať miliónov korún (331.939 eur) musí zaplatiť bratislavská Fakultná nemocnica rodine dieťaťa za to, že mu lekári krátko po narodení v roku 1995 vážne poškodili zdravie. Rozhodol tak dnes Krajský súd v Bratislave, proti verdiktu sa nie je možné odvolať.

Matke imobilného 13-ročného Erika, ktorý sa vraj narodil zdravý, súd tiež priznal viac ako milión korún (33.194 eur) na náklady liečby. "Zdravotný stav maloletého (...) bol spôsobený chybou v liečbe, čo viedlo k trvalému poškodeniu zdravia dieťaťa, ktoré je úplne vyradené zo života," konštatoval už vlani v máji Okresný súd Bratislava 5 v rozsudku, ktorý dnes krajský súd potvrdil ako správny. Nemocnica sa však na súde bránila a tvrdila, že isté poškodenia mohli u chlapca nastať ešte pred narodením či krátko po ňom. Toto tvrdenie však súd neuznal. Nemocnica podľa svojej hovorkyne Rút Geržovej bude na verdikt reagovať neskôr.

Podľa súdu, ktorý vychádzal z posudkov viacerých odborníkov, chybu spravili lekári v lete roku 1995, keď mal chlapec šesť týždňov. Liečbou mu totiž poškodili mozgové tkanivo. Chlapec z bratislavskej časti Petržalka zostal s ťažkým poškodením mozgu, tela, zraku a sluchu odkázaný na prístroje.

Možnosti na zlepšenie jeho zdravotného stavu lekárski znalci nevidia. "Naopak, budú sa pridružovať komplikácie, ktoré súvisia s ťažkým postihnutím všetkých systémov a funkcií ležiaceho a imobilného pacienta," napísala v posudku lekárka.

Ak nemocnica nezaplatí odškodné a ďalšie nároky dobrovoľne, bude čeliť exekúcii. Rodina sa začala o odškodné súdiť ešte v roku 1999, dva roky pred tým podala aj trestné oznámenie pre ublíženie na zdraví. Konanie proti službukonajúcej lekárke, sestre a vtedajšom primárovi oddelenia však dodnes nie je právoplatne skončené.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu