Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Soročinov sudca šoféroval opitý

BRATISLAVA - Sudca okresného súdu v Michalovciach Zdenko Švárny, ktorý riadil auto v septembri 2007 pod vplyvom alkoholu, dostal iba napomenutie a vďačí za to svojmu nadriadenému, predsedovi michalovského súdu Jozefovi Soročinovi, píše v článku Soročinov sudca šoféroval opitý denník SME.

Ako sa v článku ďalej uvádza, polícia potvrdila, že Švárneho zastavila hliadka v septembri 2007 v obci Petrovce nad Laborcom. „Dychovou skúškou bolo uňho zistené požitie alkoholu v množstve 0,37 miligramu na liter (približne 0,8 promile - pozn.),“ povedala pre Sme košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Polícia poslala spis šéfovi súdu Soročinovi. Ten mal možnosť dať prípad na disciplinárne konanie, no neurobil to. Sudcu iba písomne napomenul a vodičský preukaz mu vrátil. Soročina na otázku, prečo Švárneho konanie neoznámil disciplinárnemu súdu, ktorý ukladá prísnejšie postihy, neodpovedal. „V predmetnom prípade som postupoval, aj postupujem, striktne v súlade so zákonom,“ odpísal Soročina.

Predsedovi Krajského súdu v Košiciach Imrichovi Volkaiovi, pod ktorého michalovský súd spadá, Soročinov postup neprekáža, píše ďalej denník. „Priestupok sudcu Švárneho bol vyriešený opatrením predsedu súdu. Postih je dnes podľa zákona zahladený. K veci sa preto nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa súdu Marcela Gálová. Stanovisko nedalo ani Združenie sudcov Slovenska. „Nepoznám všetky okolnosti prípadu, my sme sa ním nezaoberali,“ povedala prezidentka združenia Jarmila Sopková Maximová.

Denník Sme sa v článku zaoberá aj prípadom sudcu Soročinu. Soročina pred viac ako piatimi rokmi spôsobil dopravnú nehodu. Odmietol vtedy fúkať aj odber krvi. Disciplinárny súd mu uložil zákaz šoférovať jeden rok. Trest je už zahladený, Soročina sa k nemu odmieta vyjadrovať. Soročinu za predsedu súdu vymenoval krátko po nástupe do funkcie minister spravodlivosti Štefan Harabin (ĽS-HZDS). Ešte predtým ho verejne označil za vzor pre všetkých sudcov. „Keby sme mali všetkých takých sudcov, ako je Soročina, bolo by dobre,“ hovoril o ňom v časopise Trend Harabin.

K Švárneho prípadu sa ministerstvo nevyjadrilo. Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic z KDH ho považuje za škandalózny. „U špeciálneho sudcu Jána Hrubalu som za podobný delikt navrhoval najprísnejší trest – dva roky zákaz šoférovať, zrážky z platu a 10-tisíc korún pokutu. Ministrovi Harabinovi sa to zdalo málo, teraz je ticho,“

Sudca Soročina je známy z kauzy, v ktorej bol obvinený, že priznal manželke klienta poisťovne Allianz 30 miliónov korún za ujmu na zdraví a neskôr dal poverenie na exekúciu, ktorá mala odškodnenie od poisťovne vymôcť. Trestné súdy aj disciplinárny súd ho oslobodili. Pre informovanie o kauze sa úspešne súdi s ministerstvami spravodlivosti a vnútra, aj s viacerými médiami. Od rádia Viva vysúdil vyše 33-tisíc eur (jeden milión korún). O prípad sa tento týždeň v Bratislave zaujímal aj Medzinárodný inštitút pre slobodu tlače a médií (IPI).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu