Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Búranie PKO pozastavili do stredy

Park kultúry a oddychu
Park kultúry a oddychu

BRATISLAVA - Spoločnosť Henbury Development dnes ráno začala s búraním budovy Parku kultúry a oddychu (PKO), ktorú sa snažili zachrániť občianski aktivisti. Búranie spoločnosť neskôr pozastavila na žiadosť bratislavského magistrátu. Mesto však musí splniť podmienku firmy a požiadať o predĺženie búracieho povolenia. Platnosť povolenia vyprší koncom týždňa. S predĺžením povolenia nesúhlasili aktivisti. Henbury je majiteľom pozemkov pod PKO, budova však patrí mestu.

"Vytvorili sme (...) priestor na to, aby sa tieto práce okamžite prerušili a jednoducho sa ďalej v nich nepokračovalo," povedal novinárom primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Budova po začiatku búracích prác stále stojí, stavbári však prebúrali do steny jednej z hál dieru a vybúrali časť okien.

"Pokiaľ bude splnená do zajtra do 16.00 hodiny naša podmienka o predĺžení búracieho povolenia, tak zastavujeme búracie práce (...) a vytvárame priestor tým pádom na ďalšie rokovania," doplnila mediálna zástupkyňa Henbury Soňa Pötheová.

Henbury Development, ktorá je údajne prepojená s finančnou skupinou J&T, nemohla podľa primátora s búraním začať, keďže priestory neboli vysťahované. Ďurkovský nepovedal, či mesto podá pre búracie práce na spoločnosť trestné oznámenie. "To je otázka ďalších rokovaní," dodal.

Proti predĺženiu búracieho povolenia protestovali občianski aktivisti, podľa ktorých búranie bolo protizákonné. "Právny stav je taký, že nemajú žiadne právo búrať PKO, a podľa nášho názoru by mesto nemalo požiadať o búranie," povedala aktivistka Elena Pätoprstá.

V PKO sú pritom na najbližšie dni naplánované viaceré podujatia, napríklad vo štvrtok sa má v nabúranej Estrádnej hale uskutočniť koncert legendy československej hudobnej scény, kapely Collegium Musicum. Ďurkovský dnes novinárom povedal, že koncert napriek vybúranej stene bude. "Hala bude fungovať naďalej," tvrdil po tom, čo spoločnosť požiadal o odstránenie strojov. "Pokiaľ naša požiadavka bude splnená, my samozrejme na vlastné náklady dáme do pôvodného, do funkčného stavu (budovu)," doplnila Pötheová.

Budúci týždeň má tiež v hale zahrať známy americký saxofonista Maceo Parker v rámci Jarných Bratislavských jazzových dní. V budove sa nakrúca aj jeden z najsledovanejších programov televízie Markíza Let's dance. Dnes ráno pritom do PKO nepustili ani zamestnancov televízie, ani herečku Marcelu Laiferovú, ktorá tam prišla trénovať.

Pozemky pod PKO hlavné mesto predalo v roku 2005 za 281 miliónov korún (9,3 milióna eur). Budovy z polovice 20. storočia malo mesto zbúrať na svoje náklady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu