Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Janušek odstúpi po Veľkej noci

Marian Janušek
Marian Janušek

BRATISLAVA - Minister výstavby Marian Janušek (SNS) opustí vládny post po veľkonočných sviatkoch. Televízii TA3 to dnes potvrdil Janušek. Na odstúpenie ministra vyzval vo štvrtok premiér Robert Fico po tom, ako sa oboznámil s výsledkami kontroly kontroverzného tendra za 3,6 miliardy korún (119,5 milióna eur).

Previerka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ukázala porušenie zákona pri súťaži, Janušek to však naďalej odmieta.

"Ja som stále o tom presvedčený, že tam nebolo pochybenie," povedal Janušek pre televíziu.

Podľa ÚVO však tender na služby potrebné na čerpanie peňazí z Európskej únie, ktorý v roku 2007 vyhralo konzorcium s firmami Zamedia a Avocat, nebol vyhodnotený v súlade so zákonom.

Víťaz, ktorý bol zároveň jediným uchádzačom, vraj nesplnil podmienky a mal byť zo súťaže vylúčený. Médiá tiež upozornili na to, že firmy Zamedia a Avocat sú údajne blízke SNS a ministerstvo výstavby o vypísaní tendra netradične informovalo len na nástenke vo svojej budove. Minister však tvrdil, že kontrola ÚVO našla iba formálne chyby.

Pokiaľ by Janušek do utorka budúceho týždňa neodstúpil, premiér chce podať prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho odvolanie.

SNS, ktorá ministra do vlády nominovala, zatiaľ Ficovu výzvu nekomentovala, vyjadrí sa po Veľkej noci. Zatiaľ nie je známe ani to, kto by mohol Janušeka vo funkcii nahradiť.

Zmena v kresle ministra výstavby by mala byť siedmou personálnou výmenou vo Ficovej vláde od volieb v júni 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu