Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Šikany na základných a stredných školách pribúda

BRATISLAVA - Vydieranie, vymáhanie peňazí, fackovanie či údery päsťou pod pás patria k najčastejším spôsobom šikanovania na základných a stredných školách.

Vyplýva to z niekoľkoročného prieskumu školského inšpektora Ľuboša Tužinského. Prípady opakovaných útokov na školákov zo strany ich rovesníkov pritom pribúdajú. Potvrdili to aj riaditelia škôl. "Šikanovania je veľa a stalo sa akousi zvrátenou módou," povedala psychologička Mirina Hochelová. Tužinský upozornil, že so šikanou sa už vo menšej či väčšej miere stretli v takmer každej škole.

Štátna školská inšpekcia síce vlani zaregistrovala menej sťažností na šikanovanie oproti predchádzajúcemu obdobiu, za posledné tri roky sa však ich počet zdvojnásobil. V roku 2005 evidovala 11 sťažností na šikanovanie, o tri roky neskôr to bolo už 20 sťažností. Tužinský pripomenul, že sťažnosti okrem samotnej šikany smerovali aj voči jej neriešeniu zo strany škôl. Odborníci pritom zhodli, že skutočný počet prípadov je mnohonásobne vyšší.

Nárast telefonátov, v ktorých sa volajúci sťažujú na šikanu, zaregistrovali aj na Linke detskej istoty Unicef. Zatiaľ čo v roku 2006 evidovali 80 hovorov ročne na túto tému, vlani to bol dvojnásobok.

Hlavným dôvodom násilného správania sa detí je podľa Hochelovej to, že rodičia majú na svoje ratolesti menej času. Deti sú tak podľa nej ponechané samé na seba a využívajú rôzne spôsoby na upútanie pozornosti. "Ak hovoríme, že deti sú agresívnejšie, majú viacej porúch správania, je viac šikany, je to aj preto, že si to viac všímame a vieme pomenovať," doplnila. Zároveň upozornila, že šikanovanie sa presúva do nižších ročníkov a agresia sa radikalizuje. "Svet sa mení, menia sa aj formy šikany," zdôraznila.

Šikanovanie sa podľa oslovených odborníkov vyskytuje vo väčšej či menšej miere na všetkých školách. "Agresori nie sú len z rozvrátených rodín, ale i z dobre situovaných a usporiadaných domácností," povedal zástupca riaditeľa petržalskej základnej školy Martin Capek. Riaditeľka základnej školy v Spišskej Novej Vsi Viera Oltznauerová upozornila, že niektorí rodičia spolupracujú, iní sa postavia na stranu dieťaťa, hoci sa správa agresívne aj voči nim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu