Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šrotovné sa končí, MH s treťou vlnou nepočíta

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štátny príspevok na kúpu nového vozidla výmenou za likvidáciu staršieho auta vystačí už len pre menej než 4400 žiadostí. Od pondelkového obnovenia schémy do dnešných približne 13:30 odovzdalo podľa Združenia automobilového priemyslu (ZAP) automobil na zničenie vyše 17.750 motoristov.

Peniaze, ktoré vyčlenila vláda na druhú vlnu šrotovného, vystačia najviac na 22.100 vozidiel. Ministerstvo hospodárstva (MH) zatiaľ o predĺžení poskytovania dotácií neuvažuje.

Motoristi prejavili o druhé kolo šrotovného veľký záujem. Zatiaľ čo v prvom kole sa štátna dotácia minula za necelé tri týždne, najnovší balík vydrží zrejme len niekoľko dní. Šrotovné môže zlacniť kúpu nového vozidla najmenej o 2000 eur (60.252 Sk), predajca však musí zľaviť z ceny minimálne polovicu z tejto sumy. Zvyšok uhradí štát.

"Určite v najbližšej dobe nebudeme uvažovať s predĺžením, ale o všetkom tomto rozhodne znovu Rada pre hospodársku krízu," povedal dnes po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Vláda vyčlenila na druhé kolo šrotovného 22,1 milióna eur (665,78 milióna korún), v predchádzajúcom balíku sa motoristom ušlo celkovo 33,2 milióna eur (miliarda korún). Podmienky na pridelenie dotácie v druhej vlne sa sprísnili, záujem žiadateľov sa však napriek tomu vystupňoval. Príspevok môže zlacniť kúpu auta, ktoré stojí najviac 25.000 eur (753.100 Sk) vrátane dane z pridanej hodnoty.

Druhé kolo šrotovného podľa Jahnátka prinieslo viacero negatív, keď predajcovia napríklad ponúkli nové vozidlá za vyššie ceny ako v predchádzajúcich týždňoch. "Vláda mala snahu podporiť predaj, nie len zisk predajcov," poznamenal minister. Problém podľa neho vznikol aj s množstvom autovrakov, ktoré sa nahromadili na šrotoviskách. Tie ich totiž pre nával záujemcov nestíhajú spracovávať. Niektoré prevádzky vraj navyše protizákonne žiadali od motoristov poplatky za zaradenie do poradovníka.

So zavedením štátnej dotácie nesúhlasili niektorí analytici a opoziční politici. Opatrenie totiž podľa nich Slovensku v boji s hospodárskou krízou nepomôže, pretože vraj podporí najmä zahraničné automobilky. Vláda kritiku odmietla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu