Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zo šrotovného sa stala politická fraška, tvrdí Uhrík

Predseda ZAP Jozef Uhrík
Predseda ZAP Jozef Uhrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šrotovné, ktoré môže získať kupujúci pri zlikvidovaní starého a následnej kúpe nového motorového vozidla, sa podľa prezidenta Zväzu automobilového priemyslu politicky zneužíva.

"Zo šrotovného sa stala politická záležitosť, ale nie argumentačná. Urobila sa z toho nechutná politická fraška, ktorá s ekonomikou a impulzmi nemá nič spoločného. To je dnes vyslovene politicko-mediálna záležitosť. Šrotovné za negatívne označujú mnohí tzv. analytici, ktorých sa nám teraz okotilo strašne veľa," zdôraznil na utorkovej tlačovej besede Uhrík.

Podľa výpočtov ZAP šrotovné prinesie pre štát viac prostriedkov, ako naň vynaložil. "Absolútny prínos je do troch miliónov eur. Bodaj by sme mali tridsať takýchto opatrení na Slovensku. Republika šrotovným nepríde o nič, ba skôr získa," podotkol Uhrík. Prezident ZAP nesúhlasí s tvrdením, že šrotovným podporujeme zahraničné automobilky. "Tie zahraničné automobilky však dnes berú zo Slovenska obrovské miliardy kusov komponentov," dodal Uhrík. "Subdodávateľský priemysel sa v súčasnosti mobilizuje a oživuje. Šrotovné zavedené v Európe je tak mimoriadne účinné," doplnil viceprezident ZAP Ľudovít Ujhelyi. Podľa Uhríka šrotovné donútilo aj predajcov automobilov zamyslieť sa nad cenami vozidiel na Slovensku. V súčasnosti podľa ZAP praktizuje šrotovné 12 krajín a pripravujú sa ďalšie štyri štáty.

Šrotovné je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša najviditeľnejším príkladom zlého prístupu slovenskej vlády k riešeniu dôsledkov hospodárskej krízy. "Česká republika šrotovné nezaviedla, Slovenská republika šrotovné zaviedla. Mladoboleslavská škodovka nestíha vyrábať, kým bratislavský Volkswagen ohlásil dvojtýždňové odstavenie výroby. Nič lepšie neilustruje nezodpovedné správanie sa vlády ako táto skutočnosť," povedal na pondelňajšej tlačovej besede Mikloš. Šrotovné podľa neho bude predstavovať záťaž pre verejné financie. Bývalý minister financií odmieta tvrdenia ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, že šrotovné je tzv. samonosné, keďže štátny rozpočet získa časť prostriedkov späť cez daň z pridanej hodnoty a rôzne poplatky. "Je to nezmysel. Ak by opatrenia takéhoto typu boli samonosné, no tak zaveďme šrotovné na všetko, na práčky, na nábytok, na televízory," uzavrel Mikloš.

Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka druhé kolo šrotovného nemusí byť posledné, ako to uviedol po rokovaní Rady pre hospodársku krízu v utorok minulý týždeň premiér Robert Fico. "Podarilo sa mi dosiahnuť, že v uznesení vlády nie je stanovisko, že druhé kolo šrotovného bude posledné. Neviem predikovať budúcnosť, ale myslím si, že uvidíme ako pôjde druhé kolo. V tomto momente sme nechceli dať definitívnu bodku, ale to ešte neznamená, že bude tretie, štvrté alebo ôsme kolo šrotovného," uviedol po minulotýždňovom rokovaní vlády Jahnátek. Ako na záver dodal minister, o šrotovnom na iné produkty vláda neuvažuje. ZAP by podľa slov svojho šéfa Jozefa Uhríka privítal ďalšie kolá poskytovania šrotovného.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu