Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šrotovné sa ujde už len pre menej ako 5500 áut

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štátny príspevok na kúpu nového vozidla výmenou za likvidáciu staršieho auta vystačí už len pre menej než 5500 žiadostí. Od pondelkového obnovenia schémy do dnešných približne 9:30 odovzdalo podľa informácií Združenia automobilového priemyslu automobil na zničenie 16.650 motoristov.

Peniaze, ktoré vyčlenila vláda na druhú vlnu šrotovného, vystačia najviac na 22.100 vozidiel.

Motoristi prejavili o druhé kolo šrotovného veľký záujem. Zatiaľ čo v prvom kole sa štátna dotácia minula za necelé tri týždne, najnovší balík vydrží zrejme len niekoľko dní. Šrotovné môže zlacniť kúpu nového vozidla najmenej o 2000 eur (60.252 Sk), predajca však musí zľaviť z ceny najmenej polovicu z tejto sumy. Zvyšok uhradí štát.

Vláda vyčlenila na druhé kolo šrotovného 22,1 milióna eur (665,78 milióna korún), v predchádzajúcom balíku sa motoristom ušlo celkovo 33,2 milióna eur (miliarda korún). Podmienky na pridelenie dotácie v druhej vlne sa sprísnili, záujem žiadateľov sa však napriek tomu vystupňoval.

So zavedením štátnej dotácie nesúhlasili niektorí analytici a opoziční politici. Opatrenie totiž podľa nich Slovensku v boji s hospodárskou krízou nepomôže, pretože vraj podporí najmä zahraničné automobilky. Vláda kritiku odmietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu