Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Po 35 hodinách je polovica šrotovného preč

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Druhá vlna poskytovania príspevkov na kúpu nového auta výmenou za likvidáciu staršieho vozidla je po necelých 35 hodinách od jej spustenia za polovicou.

Motoristi, ktorí chcú získať zľavu 2000 eur (60.252 korún) na nové auto po zošrotovaní starého vozidla, dnes pred 11:00 už odovzdali na likvidáciu vyše 11.100 z celkového maximálneho počtu 22.100 vozidiel. Informovalo o tom na svojej internetovej stránke Združenie automobilového priemyslu (ZAP). O šrotovné bol pred začiatkom druhého kola veľký záujem. Viacerí majitelia stáli v radoch pred firmami na spracovanie autovrakov od nedele. Niektoré vrakoviská začali odoberať autá už v pondelok krátko po polnoci. Vláda vyčlenila na druhú vlnu šrotovného 22 miliónov eur (662,7 milióna korún). Podľa niektorých odhadov sa tieto peniaze minú ešte v stredu.

Štát prispeje Slovákom na kúpu nového auta sumou 1000 eur (30.126 korún), pokiaľ predajca poskytne rovnakú zľavu. Po odovzdaní svojho auta staršieho ako desať rokov je záujemca zapísaný do elektrického systému a zľavu mu v celkovej výške poskytne predajca nového auta. Štát dodatočne vyplatí dotáciu predajcovi. Podmienkou získania zľavy pri kúpe auta je predloženie potvrdenia o odovzdaní auta a potvrdenie o trvalom odhlásení starého vozidla z evidencie. So zavedením štátnej dotácie nesúhlasili niektorí analytici a opoziční politici. Toto opatrenie podľa nich Slovensku v boji s hospodárskou krízou nepomôže. Vláda kritiku odmietla.

Prvá vlna šrotovného, v ktorej štát tiež podporil kúpu zhruba 22.000 nových áut, trvala necelé tri týždne. Podľa riaditeľky kancelárie ZAP Márii Novákovej sa príspevok v marci neušiel 671 ľuďom, ktorí svoje staré auto nechali ešte v termíne zošrotovať. "Títo budú zahrnutí do druhej vlny," povedala Nováková. Veľký záujem o odovzdanie áut využili niektorí spracovatelia autovrakov. Podľa ministerstva hospodárstva začali vyberať údajne protiprávne poplatky 50 eur (1506 korún) za zaradenie do poradovníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu