Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Jarjabek chce osobitné príspevky pre umelcov

Dušan Jarjabek
Dušan Jarjabek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek navrhuje zaviesť osobitný príspevok pre umelcov. Dostávať by ho mali speváci, hudobníci na dychové nástroje a tanečníci, ktorí pôsobili najmenej 22 rokov v Slovenskom národnom divadle, Slovenskej filharmónii, v Štátnej filharmónii Košice alebo v Štátnom komornom orchestri Žilina. Nárok na príspevok by mali mať aj ostatní umelci, ktorí odpracovali najmenej 30 rokov.

Podľa predloženej novely zákona o divadelnej činnosti, špeciálne príspevky by sa mali vyplácať každý mesiac zo zdrojov ministerstva kultúry, ktoré musí dostať žiadosť o osobitný príspevok. Jarjabek chce, aby sa poskytovala polovica priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za prvý polrok predchádzajúceho kalendárneho roka. "Najbližších päť rokov by sa osobitný príspevok dotýkal približne 30 umelcov," napísal v dôvodovej správe Jarjabek. Osobitný príspevok by sa mal prestať vyplácať, keď umelcom vznikne nárok na dôchodok, prípadne na predčasný dôchodok.

Podľa Jarjabka umelci by mali mať nárok na príspevky, pretože ich povolanie je náročné a neraz ako štyridsaťroční musia opustiť svoju profesiu a začať sa venovať inej práci, lebo už nie sú schopní podávať potrebné umelecké výkony. Navyše reforma z roku 2005 im znemožnila odchod do predčasného výsluhového dôchodku.

Parlament sa začne novelou zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne 15. apríla. Jarjabek žiada, aby novela bola účinná od 1. júla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu