Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Zadania matematickej súťaže mali maďarskí žiaci v slovenčine

(Zdroj: ČTK)

NITRA – Strana maďarskej koalície (SMK) protestuje proti tomu, že žiaci škôl s vyučovacím jazykom maďarským dostali zadania medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan len v slovenčine. Súťaž pre žiakov základných a stredných škôl bola minulý týždeň.

„Buď sa na to zabudlo, alebo to bolo robené zámerne, neviem, ale odsudzujeme takéto veci, protestujeme proti tomu a žiadame nápravu,“ uviedol na tlačovej besede v Nitre László Sigeti z SMK, ktorý je zároveň podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre vzdelanie, mládež, vedu a šport. Podľa neho sa nedá očakávať od sedem – osemročného žiaka, aby perfektne a bez problémov porozumel zadaniam a príkladom v štátnom jazyku. Ako ďalej dodal, z jednej školy sa chcelo zúčastniť 90 žiakov, „ale bohužiaľ sa nemohli, pretože drvivá väčšina nepochopila zadania. Boli aj také prípady, kde sa žiaci postavili pod vedením pedagóga a odišli,“ povedal Szigeti. Podľa jeho slov by sa tým malo zaoberať ministerstvo školstva a organizátori súťaže a prijať také opatrenia, aby sa situácia na budúci rok neopakovala.

„Ministerstvo školstva SR sa nijakým spôsobom nepodieľa na organizácii súťaže Matematický klokan,“ reagoval odbor masmediálnej politiky ministerstva školstva. Súťaž organizovala súkromná spoločnosť Exam testing. Jej riaditeľ Vladimír Burian pre povedal, že v maďarskom jazyku testy tento rok neboli z čisto ekonomických dôvodov. „My sme súkromná firma, nemáme na to žiadne dotácie a z ekonomického hľadiska to bolo pre nás nerentabilné. Mali sme s tým prácu a náklady navyše, a ten efekt bol veľmi malý, pretože sa hlásilo málo detí z maďarských škôl,“ skonštatoval. Súťaž firma robila už jedenásty rok, z toho len dva roky boli zadania aj v maďarskej mutácii. Zúčastňuje sa jej celkovo zhruba 80 000 detí, z toho okolo 1 000 je zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. „Mrzí ma, že sa to stalo práve tento rok, keď badať isté napätie v slovensko-maďarských vzťahoch, ale netreba za tým hľadať žiadnu politiku,“ zdôraznil Burian a dodal, že maďarskú jazykovú mutáciu testov ešte prehodnotia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu