Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záchranári žiadajú za pátranie po českom turistovi 14.182 eur!

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Horskí záchranári žiadajú takmer 14.200 eur (asi 427.000 Sk) za niekoľkodňové pátranie po mŕtvom českom skialpinistovi v Nízkych Tatrách. Dnes to povedal šéf záchranárov Jozef Janiga. Faktúru vystavenú na meno nebohého Čecha zrejme budú musieť uhradiť jeho príbuzní.

Janiga argumentoval, že akcia v náročnom teréne si vyžiadala nasadenie viacerých záchranárov a turista navyše nebol poistený. Záchranná služba eviduje niekoľko podobných pohľadávok voči zahraničným turistom. "Vystavili sme faktúru na nebohého, ak nebude uhradená, vstúpi do dedičského konania," uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Janiga.

Ak by príbuzní faktúru nezaplatili, vec by riešili podľa Janigu súdy, ktoré by mohli rodine siahnuť na majetok. V prípade, že by majetok na splatenie nákladov neexistoval, HZS by preplatenie nákladov prestala vymáhať. Telo českého skialpinistu zo Zlína objavili záchranári asi 50 metrov pod hrebeňom Nízkych Tatier.

Muž spolu s ďalším turistom bivakoval na južnej strane hôr, pred návratom sa však rozišli a na chatu sa vrátil len jeden z nich. Pátracia akcia, do ktorej bol nasadený vrtuľník, psy a viacero dobrovoľníkov, bolo podľa Janigu veľmi náročná. Záchranári počas štyroch dní čelili nepriazni počasia, viacerí utrpeli omrzliny tváre. Na horách navyše bolo veľké lavínové nebezpečenstvo.

HZS podľa Janigu eviduje v súčasnosti štyri podobné pohľadávky voči turistom, po ktorých museli v horách pátrať. Ich vymáhanie je komplikované a právne náročné. Väčšiu úspešnosť majú záchranári pri nižších pohľadávkach, pri ktorých sa záchranári s dlžníkmi dohodnú na splátkovom kalendári, poznamenal Janiga.

Zásahy horskej služby na Slovensku spoplatnili v júli roku 2006. Hodina práce záchranára stojí približne 23,2 eur (700 korún). Cena navyše stúpa, ak záchranári použijú auto či dokonca vrtuľník, ktorý si záchranári prenajímajú od iných spoločností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu