Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Českého turistu našli pod vrcholom Ďurkovej mŕtveho!

BANSKÁ BYSTRICA - Českého turistu, ktorého od piatku hľadali horskí záchranári v Nízkych Tatrách, našli dnes hodinu po poludní mŕtveho v snehu približne 50 metrov pod vrcholom Ďurkovej. Informoval o tom Milan Tatarka zo strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Muž podľa neho zomrel necelý kilometer od turistickej chaty.

"Mal smolu, keby pokračoval v ceste, necelý kilometer od neho bola chata," povedal Tatarka, príčinu úmrtia však nespresnil. Záchranári podľa neho telo nebohého znesú do údolia ešte dnes do večera.

Muž sa stratil v piatok počas zostupu z hrebeňa Nízkych Tatier na chatu Magurka. Horskí záchranári po ňom začali pátrať po tom, ako sa z hrebeňa vrátil iba jeden z dvojice turistov. Podľa neho bivakovali spolu s kamarátom na južnej strane hrebeňa a v piatok ráno sa rozišli. Na dohodnuté miesto však prišiel iba jeden z nich. Pátranie po Čechovi cez víkend sťažoval silný vietor, hmla a nízke teploty. V horách navyše bolo veľké lavínové nebezpečenstvo.

Dnes po turistovi pátralo 14 záchranárov zo severnej aj južnej strany pohoria. Postup im však sťažoval miestami takmer meter nového snehu a nebezpečie pádu lavín.

Svoje schopnosti cez víkend precenilo viacero turistov. Traja Česi, ktorých HZS hľadala od soboty večera vo Vysokých Tatrách sa v nedeľu ráno sami vrátili na Zbojnícku chatu. V Západných Tatrách sa v sobotu v noci podarilo doviesť do bezpečia poľských skialpinistov. V Malej Fatre zasa v nedeľu ráno záchranári pomohli trojici Slovákov, korí ešte v sobotu zablúdili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu