Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pri Jaslovských Bohuniciach našli 20 otrávených dravcov

BRATISLAVA - Najmenej 20 dravých vtákov sa otrávilo od nastraženej návnady pri Jaslovských Bohuniciach. Operencov, medzi ktorými bol aj párik vzácneho sokola rároha, našli vo štvrtok v blízkosti zajacov a holubov, do ktorých niekto pravdepodobne vstrekol prostriedok na hubenie hmyzu. Dnes o tom informoval predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

"Podľa našich doterajších skúseností je možné tvrdiť, že holuby a zajace boli použité ako otrávené návnady, do ktorých páchateľ vpravil jed," povedal Chavko. Okrem dvoch rárohov, ktorých na Slovensku vlani hniezdilo iba 28 párov, prišlo o život najmenej 16 myšiakov lesných, jeden myšiak severský a jeden sokol myšiar. Je vraj pravdepodobné, že sa dodatočne nájdu aj ďalšie mŕtve dravce. Spoločenská hodnota doteraz nájdených vtákov predstavuje 17.261 eur (520.000 korún).

Ochrana dravcov na Slovensku podala podnet na neznámeho páchateľa, ktorý sa podľa nej dopustil pytliactva a porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Vinníkovi hrozí v prípade odhalenia a dokázania viny trest až osem rokov väzenia.

Podľa Chavka dravé vtáky vadia niektorým poľovníkom, ktorí v operencoch vidia škodnú zver. "S otravami sa stretávame veľmi často, ich obeťou sa už stali aj také vzácne druhy ako orol kráľovský, či orliak morský," dodal. Podobný prípad odhalili ochrancovia prírody pred dvomi týždňami, keď pri obci Hurbanova Ves našli desať mŕtvych myšiakov lesných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu