Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Rómom zo zrútenej bytovky postavia nové byty

(Zdroj: TASR)

PREŠOV/SVIDNÍK – Nájomníkom zrútenej bytovky z Goldbergerovej ulice vo Svidníku mesto postaví nové byty. Radnica si na to zoberie úver vo výške 465-tis. €. Pôjde o bytovú jednotku kontajnerového typu s dvojizbovými bytmi s plochou 54 metrov štvorcových. Nové bývanie získa 18 rodín v skrátenom termíne.

Mesto na tento účel vykúpi pozemky v lokalite starej strelnice, ktorá bola vybratá pri prerokovaní nového územného plánu mesta. Polozrútený blok, v ktorom boli mestské nájomné byty, dá radnica ešte tento týždeň zrovnať so zemou. Dovtedy ho budú strážiť policajti. Na tomto postupe sa dohodli svidnícki poslanci na dnešnom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve. Informoval o tom primátor mesta Michal Bartko.

O pomoc požiadal aj predsedu vlády Roberta Fica. Poslanci zobrali na vedomie aj informatívnu správu o postupe mesta, ktoré po havárii presťahovalo 101 nájomníkov do mestskej ubytovne. Ide o rómske rodiny, ktoré dostali dvojbunky s príslušenstvom, mesto s nimi ukončilo pôvodné nájomné zmluvy a uzavrelo nové dohody o poskytnutí dočasného ubytovania.

V prvých dňoch sa samospráva postarala o stravu a poskytla ľuďom sociálnu výpomoc, základnú výbavu dostali aj dojčatá, neziskové organizácie priniesli ošatenie a obuv. Podľa Bartka mesto už má predbežný súhlas na kúpu pozemkov od urbárskej spoločnosti, majiteľov pozemkov dotknutej lokality je však viac, mesto bude s nimi intenzívne rokovať.

K havárii bytovky došlo minulý týždeň 9. marca. Zrútil sa stredný vchod dvojpodlažnej bytovky s tromi vchodmi. Polícia ešte pred deštrukciou časti budovy všetkých nájomníkov evakuovala, vďaka čomu si nešťastie nevyžiadalo žiadne obete. Nájomníci stredného vchodu prišli o svoj majetok, ktorý už nestihli vysťahovať.

Bytovka bola postavená v roku 1954 a pred 11 rokmi do jej rekonštrukcie samospráva investovala 116-tis. €.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu