Štvrtok6. jún 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

SR nemá plán na pomoc Rómom, tvrdia odborníci

BRATISLAVA - Slovensku chýba do budúcnosti jasná predstava, ako pomôcť ľuďom z rómskych osád. Na zlepšovanie ich životnej úrovne sa síce zameralo v priebehu predchádzajúcich rokov viacero projektov, ale tie často skončili po vyčerpaní peňazí z grantov, povedali oslovení odborníci.

Bez výraznejšej podpory štátu a samospráv sa podľa nich napríklad nepodarí znižovať nezamestnanosť, čím by sa šetrili verejné zdroje. "Zdravotní asistenti či komunitní pracovníci vznikajú projektovo a nie sú celoslovensky zastrešení," povedal  František Jeleň z Asociácie komunitných centier, ktorá zastrešuje časť organizácií pomáhajúcich aj v osadách.

Aktivity sú preto podľa neho roztrieštené, a keďže po spotrebovaní peňazí z grantu často chýbajú peniaze na ich pokračovanie, mnohé úsilie sa zmarí, dodal. Podobné skúsenosti má aj Dušan Šlosár z úradu Košického samosprávneho kraja, ktorý sa podieľa na príprave projektu Cesta.

Ten by mal v budúcnosti zastrešiť aktivity na pomoc Rómom v regiónoch, kde ich žije najviac, teda okrem košického aj v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. "Je potrebné dobudovať terénne formy sociálnej práce. Problémom je, že tieto formy sa budujú prostredníctvom projektov, ktoré obvykle realizuje mimovládny sektor," zhrnul.

Aj štart projektu Cesta podľa Šlosára závisí od toho, kedy sa naň prostredníctvom grantu podarí získať peniaze. Na dlhodobejšie fungovanie projektu budú nevyhnutné príspevky samospráv či štátu, dodal. Prešovský samosprávny kraj však zatiaľ vlastné zdroje na projekt vynakladať neplánuje.

"Kraj v súčasnej dobe hľadá aj iné alternatívy financovania na zlepšenie situácie marginalizovanej skupiny rómskeho obyvateľstva," uviedla hovorkyňa úradu Veronika Fitzeková. Presnejší návrh celoslovenských opatrení na pomoc rómskym osadám nezhrnul ani úrad podpredsedu vlády pre menšiny Dušana Čaploviča.

Podľa jeho hovorkyne Eriky Adamovej síce pôsobí na území krajiny takmer 750 terénnych sociálnych pracovníkov a ich asistentov, neuviedla však, či je ich počet dostatočný. Práve sociálni pracovníci či školskí asistenti by podľa odborníkov postupne mohli prispieť k vyššej vzdelanosti rómskej menšiny, a tým zvyšovaniu zamestnanosti. Na Slovensku žije podľa rôznych odhadov 300.000 až 500.000 Rómov, veľká časť z nich v osadách v zlých sociálnych podmienkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu