Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Morava stúpla, ale vodohospodári neočakávajú, že ohrozí ľudí

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Hladina Moravy, ktorá sa spolu s ďalšími riekami a potokmi rozvodnila v predchádzajúcich dňoch, stúpala aj počas dnešného dňa. Vodohospodári však naďalej neočakávajú, že by mala ohroziť ľudí. Na ostatných tokoch sa podľa internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) situácia skôr zlepšovala.

"Zatiaľ nie sú nejaké nebezpečné povodňové javy na hrádzi," povedal ČTK Pavel Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Preto podľa neho nebol dôvod vyhlasovať tretí najvyšší stupeň ohrozenia, hoci pri Kopčanoch, Moravskom Svätom Jáne a Záhorskej Vsi už hladina rieky Morava jeho úroveň dosiahla.

"Síce hydrologicky stav zodpovedá tretiemu stupňu, ale povodňová aktivita tretieho stupňa vyhlásená nebola," dodal Virág. Nevedel odhadnúť, kedy by voda mala začať opadať. Starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič očakáva, že hladina rieky by mohla začať klesať v pondelok. Dnes o 15:00 vystúpila podľa SHMÚ na 571 centimetrov, no pri povodniach v roku 2006 prekročila aj hranicu 700 centimetrov. "Vtedy sme už skoro padali do vody," spomenul si starosta na obdobie, keď obec chránil pred vodou už len betónový múr na vrchole hrádze. V súčasnosti je podľa Šimkoviča situácia "v pohode".

Morava však ešte začiatkom tohto týždňa nebola pri Záhorskej Vsi hlbšia ako tri metre. Vzostup hladiny sa do 15:00 nezastavil ani pri Kopčanoch, ktoré sú vyššie proti prúdu a úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahla rieka už v piatok. Ani pri Kopčanoch by sa však podľa vodohospodárov nemala vyliať z koryta. Na ďalších miestach, ktoré v predchádzajúcich dňoch zaznamenali výraznejší vzostup tokov, sa dnes situácia zlepšovala.

Na Šurskom kanáli pri Svätom Jure klesla hladina podľa SHMÚ o 7:00 pod hranicu tretieho stupňa povodňovej aktivity a pokles pokračoval aj v priebehu dňa. Voda ustúpila taktiež na východoslovenskej rieke Olšava pri Bohdanovciach, v priebehu dvadsiatich štyroch hodín sa hladina znížila takmer o pol metra. Počas povodní v predchádzajúcich dňoch sa voda vyliala do záhrad a zasiahla aj domy napríklad v Myjave či Malackách, zvýšeným hladinám potokov čelili aj viaceré obce.

Rieky sa tento týždeň rozvodnili aj v Česku. Podobne ako na Slovensku stúpala počas víkendu Morava. V minulom desaťročí povodne spôsobili podľa odhadov na Slovensku škody za viac než 500 miliónov eur (vyše 15 miliárd korún). Stratám by mohli zabrániť napríklad hrádze. Na budovanie protipovodňových opatrení podľa staršieho plánu vlády bola koncom roka 2006 potrebných viac než miliarda eur (vyše 30 miliárd korún).

Slovensko očakáva, že z Európskej únie získa na protipovodňové aktivity prostredníctvom operačného programu na roky 2007 až 2013 120 miliónov eur (3,6 miliardy korún) a ďalších 21 miliónov eur (633 miliónov korún) vloží do stavieb a ďalších opatrení z vlastných zdrojov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu