Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Liptovu a Orave hrozí zvýšenie tokov pod priehradami

Liptovská Mara
Liptovská Mara (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Po zime sa môžu náhle zvýšiť hladiny tokov pod priehradami Liptovská Mara a Orava a môže byť vyhlásený 1. až 2. stupeň povodňovej aktivity, upozorňuje riaditeľ Správy povodia horného Váhu v Ružomberku Róbert Hok.

„K nepriaznivému scenáru by však museli prispieť súčinne viaceré faktory. Napríklad v noci by sa teplota pohybovala nad 10°C, zároveň by pršalo, čo by podmienilo prudké topenie snehu. V súčasnosti máme v priehradách dostatok priestoru, aby sme zachytili vodu z topiaceho sa snehu za štandardných podmienok. Priehrada Liptovská Mara má rezervu ešte 145 miliónov m3 a Oravská priehrada 116 miliónov m3,“ uviedol Hok.

Povodie situáciu každodenne monitoruje v spolupráci so Slovenským hydrometeorologickým ústavom. „Ak by hrozila významná zmena počasia či iný problém, meteorológovia nás vopred informujú,“ uviedol Hok. Vodné nádrže Liptovská Mara a Orava boli vybudované, aby zabránili povodniam, ktoré tieto regióny na severe Slovenska často sužovali. Obidve zachytávajú prívalové prítoky z topenia snehu, čím celoročne vyrovnávajú prietok na celom Váhu. Takýmto spôsobom zároveň pomáhajú vyrábať elektrickú energiu v menších priehradách na strednom a dolnom toku Váhu vo vážskej kaskáde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu