Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet havárií po platnosti nového cestného zákona výrazne klesol

BRATISLAVA - Počet dopravných nehôd prvý mesiac po platnosti nového cestného zákona výrazne klesol.

Vo februári sa ich počet znížil zhruba o 60 percent na 1677 havárií. Napriek tragickej zrážke autobusu s osobným vlakom pri Polomke ubudlo aj obetí na životoch. Vyplýva to zo štatistík, ktoré poskytol hovorca policajného prezídia Martin Korch.

Nehody v predchádzajúcom mesiaci si vyžiadali 30 úmrtí, pričom až 12 ľudí zahynulo pri jednej z najtragickejších havárií autobusu na Slovensku. Vlani vo februári pri 4264 haváriách zomrelo 34 ľudí.

Nový cestný zákon priniesol napríklad nižšiu povolenú rýchlosť v obciach, ale aj prísnejšie pokuty za rýchlu jazdu či odmietnutú skúšku na prítomnosť alkoholu. Polícia očakáva, že zmenené pravidlá by mali prispieť k zvýšenej bezpečnosti na cestách.

Medziročne klesol aj počet udelených pokút. V tohtoročnom februári policajti potrestali zhruba 47.500 priestupkov, vlani ich bolo asi 52.800, poznamenal Korch. Nový cestný zákon priniesol napríklad nižšiu povolenú rýchlosť v obciach, ale aj prísnejšie pokuty za rýchlu jazdu či odmietnutú skúšku na prítomnosť alkoholu.

Polícia očakáva, že zmenené pravidlá by mali prispieť k zvýšenej bezpečnosti na cestách. Kým v prvom mesiaci platnosti nového zákona boli policajti údajne ešte zhovievaví k vodičom, ktorí napríklad mierne prekročili maximálnu povolenú rýchlosť, s príchodom marca už výnimky platiť nebudú, vyhlásili už skôr predstavitelia polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu